Denisa Rohanová: Zůstaneme s Albánií v Evropě jediní bez teritoriálního systému soudních exekutorů?

04.07.2016 14:53

Teritorialita soudních exekutorů je zdá se evergreen, kterému se snaží naši poslanci vyhnout, jako nakaženému morem.

Denisa Rohanová: Zůstaneme s Albánií v Evropě jediní bez teritoriálního systému soudních exekutorů?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odznak soudního exekutora

Novelu, pocházející od senátorů ČSSD, která má tento institut zavést, poslal Senát, před více než rokem do Poslanecké sněmovny, kde zdatně zůstává na posledních místech k projednání.

O to překvapivější je zpráva ze Slovenského Ministerstva spravodlivosti, které minulý týden propustilo jejich návrh teritoriality exekutorů do meziresortního projednání, kdy Slovenská právní úprava je velmi podobná té naší, nechtěné. Podstatnou výjimku tvoří snad jen fakt, že naši sousedé budou mít jeden jediný exekuční soud, nicméně v ostatních bodech je se Senátním návrhem velmi podobná. Zdá se, že na Slovensku má Ficova vláda „ koule“. Že bychom si vzali ze Slovenska tento příklad a konečně zavedli systém, který bude v souladu s Ústavou a LZPS ve věci zákonného soudce? Nebo bychom snad konečně dostali pod řádný dohled exekučních soudů,  výkon této přenesené státní moci? Nad těmito  otázkami  ostatně bude diskutovat široká odborná veřejnost 22.9.2016 na semináři pořádaném poslancem Karlem Fiedlerem v Poslanecké sněmovně, kam budou zajisté pozváni i zástupci Slovenského ministerstva spravodlivosti.

Minulý týden byl ovšem důležitý i pro povinné u nás. Ne, že by naše Ministerstvo spravedlnosti udělalo něco pro převratného, ale vznikla Česká asociace povinných, která by měla být protipólem České asociace věřitelů a vnést do této problematiky i pohled lidí, kteří už nechtějí být pouze číslem ve statistikách exekutorů. Možná i zástupci této asociace otevřou naší politické reprezentaci oči, které jsou v největší míře oslepeny argumentací Ministra spravedlnosti o snížení vymahatelnosti práva, jako důvodu, proč teritoriální systém nezavést u nás.

Osud Senátního návrhu je ve hvězdách, ale já přesto věřím, že nechceme a nezůstane ve společnosti Albánie a vrátíme se i v tomto ohledu na místo, které nám jako právnímu státu v Evropě patří, a zařadíme se po bok „bratří Slováků“, a i my se jednoho dne tohoto zásadního kroku dočkáme.

Denisa Rohanová

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…