Dominik Duka: Bez náboženské svobody nebude v Iráku demokracie

12.03.2021 13:54

Komentář na facebookovém profilu k návštěvě papeže Františka Iráku

Dominik Duka: Bez náboženské svobody nebude v Iráku demokracie
Foto: Hanka Brožková
Popisek: Kardinál Dominik Duka v roušce

Papež František dokázal při návštěvě Iráku zúročit svoji aktivitu k určité přátelskosti a vzájemné podpoře. Zároveň ale dokázal jasně říci, jak mají věci býti: že v Iráku musí být náboženská svoboda. A přiznejme si, že bez přítomnosti křesťanů, kterých už na tomto území zbývá poslední čtvrtmilionová hrstka, a dalších náboženských skupin, nebude v Iráku svoboda, demokracie, a ani rozvoj v kontextu mezinárodního prostředí. Totéž platí pro oblast celého Blízkého východu, kde je mnohdy nemožné se dopátrat, kolik křesťanů ještě v oblastech zbývá.

Je třeba také otevřeně říci, že bez americké operace „Trvalá svoboda“ by dnešní Irák nebyl. Nebyl by v rozvalinách, ale nebylo by ani návštěvy papeže Františka. Válka za svobodu, a v Evropě nám jako memento slouží porážka nacistického Německa, není jen o slavném vítězství, ale především o rozbombardovaných městech, zničených obydlích, rozvrácených rodinách a zdevastované přírodě. Pro Evropany byla poválečná situace podobně krutá, jako pro dnešní Iráčany. Věřím, že podobně jako Evropané na válečných troskách vybudovali svobodnou a demokratickou společnost, tak se tak může podařit i v Iráku.

Papežova návštěva vyzdvihla moment posilnění víry v Boha Stvořitele. Jeho promluva navazuje na druhou otázku sumy teologické, která se ptá, zda Bůh je. Argumentace Tomáše Akvinského se opírá o islámské učence Avicenu, Averroa a židovského lékaře Maimonida, kteří nám zprostředkovali antickou moudrost. Papežovo kázání o Bohu a Lásce je určitou výzvou k dialogu s islámem, kde je však možné říci, že právě tento prvek je v islámu jakýmsi nedostatkem, ze kterého pak může vyrůstat i určitý extremismus, kterému jsme svědky.

Kromě radosti nad podařenou návštěvou papeže ve zkoušeném Iráku bychom ale měli mít na paměti i slova patriarchy z Antiochie Jusufa, který na některé problémy upozorňuje. Křesťanství převádí základní vztah Bůh-Člověk na smlouvu. Bůh se mnou jedná jako s partnerem, nejsme jeho slouhové. Tento princip zná jen křesťanství a židovství. V islámu tento prvek partnerství chybí a výsledek je znát.

Rád bych také připomenul aktivity naší katolické Charity, která v oblasti z iniciativy arcibiskupa Graubnera poskytuje dary na stavbu nových obydlí. Záslužnou úlohu v distribuci pomoci do Iráku sehrály země Visegrádu, které pod vedením největšího poskytovatele státní pomoci - Maďarska - pomohly velkému počtu postižených obyvatel. Neméně důležité pak jsou i konference na téma násilí vůči křesťanským menšinám na Blízkém východě, pravidelně pořádané v Budapešti.

Papež František má v úmyslu na podzim navštívit Budapešť. Přislíbil, že zváží návštěvu i Bratislavy. Modleme se, aby jeho návštěva Slovenska dopadla. Byla by vzpruhou pro celý středoevropský region!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

11:34 Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

Denní glosa Jiřího Weigla