Dominik Duka: Český stát se nezrodil vraždou svatého Václava

29.09.2014 10:00

Legendy nebyly napsány, aby vytvářely obraz dokonalého světce, přemítá nad osobností svatého Václava kardinál Dominik Duka.

Dominik Duka: Český stát se nezrodil vraždou svatého Václava
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Kardinál Dominik Duka

Vážení přátelé, milí rozhlasoví posluchači, svatý Václav i po více než tisíci letech přitahuje naši pozornost. A to nejen v tom smyslu, že můžeme obdivovat monumentální pomník na Václavském náměstí nebo putovat do nejposvátnějšího prostoru katedrály svatého Víta, kde se nalézá jeho hrob a svatováclavská koruna, respektive korunovační klenoty.

Je to obnovená tradice staroboleslavských poutí, jejichž prostřednictvím si připomínáme život a dílo svatého Václava v souvislosti s počátky našeho státu a jeho svátek nazýváme Dnem české státnosti.

Letos můžeme otevřít knihu profesora Vaněčka, která je nejnovější studií o našem knížeti. Autor porovnává znění legend a kronik z celého okruhu o životě a díle českého knížete. Bere v úvahu archeologické výzkumy, ale i výsledky bádání exaktních věd, které nám rehabilitují paměť a úctu k této výjimečné osobnosti na počátku českých dějin.

Legendy nebyly napsány, aby vytvářely obraz dokonalého světce a zajistily svatořečení. Za svatého byl svatý Václav „prohlášen“ slavnostním přenesením ze Staré Boleslavi na Pražský hrad. Bylo to jakési lidové hlasování a také uznání Boleslavovy viny.

Český stát se nezrodil vraždou svatého Václava. Český stát z přítmí dávnověku vybudoval svým rozhodnutím svatý Václav, který jako ideál křesťanského panovníka začal budovat základy nového státu západní civilizace pod znamením kříže svědčícím o setkání Boha s člověkem.

Vertikála kříže směřuje k Bohu a ukazuje smysl lidského života. Horizontála směřuje k druhému člověku v duchu prosociálního cítění, neboť člověk se rodí jako boží obraz, tedy jako bytost, která je z druhých, s druhými a pro druhé. 

Komentář zazněl v pořadu Glosa Dominika Duky  |  Stanice: ČRo Radiožurnál

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…