Dominik Duka: Dopis marockému králi

04.09.2016 17:32

Kardinál Dominik Duka zasílá dopis Jeho královské Výsosti Mohamedu VI., jako uznání slov, která 21. 8. 2016 pronesl v reakci na vraždu kněze Hamela.

Dominik Duka: Dopis marockému králi
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Kardinál Dominik Duka

Kardinál Dominik Duka zaslal dopis velvyslankyni marockého království, ve kterém vyjadřuje „obdiv ke slovům Jeho královské Výsosti Mohameda VI., která 21. 8. t.r. pronesl o soužití muslimů, křesťanů a Židů i o terorismu, postaveném na základě tzv. islámského státu.“ Vyjádřil přesvědčení, že pokud by se s takovou autoritou vyslovovalo více autorit typu marockého krále, prostor pro myšlenky i činy teroristů by se značně zúžil. Království Maroko má několikasetletou tradici nikoliv pouhé tolerance, ale dokonce plodné spolupráce s křesťany a Židy, zvláště těmi, kteří pobývali na královském dvoře a zaujímali tam i význačná postavení.

Králova slova lítosti nad vraždou francouzského kněze Otce Hamela, stejně jako výzvu pěti milionům Maročanů žijícím v zahraničí označil D. Duka za slova „velkého státníka, který si je vědom odpovědnosti a nutnosti mírového soužití různých náboženství“. Vyjádřil i naději, že se k nim připojí i další významné osobnosti islámského světa a že jejich výzvy dojdou sluchu zvláště u mladých muslimů, žijících uprostřed národů Evropy či Ameriky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…