Dominik Duka: Není možné, abychom mlčeli k výprodeji křesťanství a jeho ideálů

02.05.2018 17:00

Kardinál Dominik Duka OP jménem České biskupské konference zaslal dopis brněnskému primátorovi Ing. Petru Vokřálovi ohledně odmítnutí převzetí záštity českých a moravských biskupů nad festivalem Re:publika.

Dominik Duka: Není možné, abychom mlčeli k výprodeji křesťanství a jeho ideálů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardinál Dominik Duka

V Praze 13. dubna 2018                                                                                                                                                  

Vážený pane primátore,

dovolte mi, abych se na Vás obrátil jménem českých a moravských biskupů v následující záležitosti.

Statutární město Brno pořádá v rámci oslav 100 let samostatnosti československého státu festival Re:publika. Vedení magistrátu města Brna oslovilo jednotlivé biskupy se žádostí o převzetí záštity nad tímto festivalem. Připomínky vzniku samostatného státu vnímáme jako dobrou příležitost upozornit širokou veřejnost na tuto velmi významnou událost naší novodobé historie.

Co však jako katoličtí biskupové vnímáme velmi negativně, je uvedení divadelního představení Olivera Frljiče „Naše násilí a vaše násilí“ v rámci festivalu Divadelní svět, který probíhá současně s plánovanými oslavami samostatnosti republiky a který statutární město Brno také podporuje.

Mottem letošního ročníku festivalu Divadelní svět je „Svoboda?!“. Chápeme ji se vším dobrým, co tento pojem obsahuje, tedy nepochybně také s odpovědností a úctou? Jsem přesvědčen, že takto pojaté divadelní představení je urážkou nejen českých občanů - křesťanů, ale také muslimů a v neposlední řadě všech občanů naší země.

Není možné, abychom mlčeli k výprodeji křesťanství a jeho ideálů!

Proto mi dovolte, abych Vám sdělil společnou reakci, která vzešla z nedávného plenárního zasedání biskupů České biskupské konference: Vzhledem ke skutečnosti, že se ve dnech oslav 100 let samostatnosti československého státu koná za podpory statutárního města Brna i festival Divadelní svět 2018, v rámci kterého se prezentuje představení Olivera Frljiče „Naše násilí a vaše násilí“, nemohou čeští a moravští biskupové převzít záštitu nad festivalem Re:publika a také se nemohou zúčastnit akcí, které jsou s tímto festivalem spojeny.

Vážený pane primátore, věřím, že naše pohnutky, které vedou ke stažení záštity nad plánovanými oslavami 100 let republiky, pochopíte.

V úctě,

kardinál Dominik Duka OP
arcibiskup pražský
předseda České biskupské konference

Zdroj: dominikduka.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …