Dominik Duka: Sv. Tomáš Akvinský - neučenější ze svatých a nejsvatější z učenců

29.01.2020 18:41

Komentář na facebookovém profilu ke svátku sv. Tomáše Akvinského, který v liturgickém kalendáři připadá na 28. ledna.

Dominik Duka: Sv. Tomáš Akvinský -  neučenější ze svatých a nejsvatější z učenců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardinál Dominik Duka

Dnešní světec, můj řádový spolubratr - Sv. Tomáš Akvinský, je neučenější ze svatých a nejsvatější z učenců. Obojí se nedá oddělovat nejen u mistrů a učitelů teologie. V současné situaci se mi zdá nejaktuálnější jeho Suma contra Gentiles, která se dialogicky otevírá směrem ven, směrem k muslimům, židům, směrem k jiným náboženstvím, ale i k nevěřícím. Zároveň nám Sv. Tomáš připomíná nutnost takové teologie, která stojí na pevných základech racionální filosofie - skutečné předsíně víry.

Dovolte mi dát vám ochutnat z jeho textů, které dnes byly součástí ranní modlitby jeho svátku:

"Augustin říká: „Jako je duše životem těla, tak Bůh je životem duše.“ Tak také duše tehdy jedná ctnostně a dokonale, když jedná z lásky, skrze kterou v ní přebývá Bůh. Bez lásky však nejedná vůbec: Kdo nemiluje, zůstává ve smrti. Má-li však někdo všechny dary Ducha svatého bez lásky, nemá život. Vždyť ať je to dar jazyků, ať je to dar víry, nebo cokoli jiného, jako třeba dar proroctví, bez lásky nedávají tyto dary život. I kdyby bylo mrtvé tělo oblečeno do zlata a drahokamů, přece zůstává mrtvé.

Za druhé pak je zákon božské lásky příčinou, že zachováváme Boží přikázání. Neboť Řehoř praví, že láska nezahálí. Je-li totiž veliká, je činná; není-li činná, není tu lásky. Vidíme přece, že milující dělá pro milovaného veliké a nesnadné věci. Proto říká Pán: Kdo mě miluje, bude zachovávat mé slovo. Kdo zachovává přikázání a zákon božské lásky, naplňuje celý zákon.

Za třetí je láska záštitou proti protivenstvím. Protože kdo má lásku, neškodí mu žádné protivenství, ale dokonce je mu na prospěch: Těm, kdo milují Boha, všechno napomáhá k dobrému. Ano i věci protivné a obtížné se zdají milujícímu příjemnými, jak vidíme sami ze zkušenosti.

Za čtvrté vede láska ke štěstí. Neboť jen těm, kdo mají lásku, je slíbena věčná blaženost. Všechno ostatní je bez lásky nedostatečné. Je třeba vědět, že rozdíl v blaženosti je jenom podle rozdílu v lásce, a ne podle nějaké jiné ctnosti. Mnozí si odříkali více než apoštolové, oni však vynikají v blaženosti nad všemi ostatními, protože vynikají v lásce." ((In duo præcepta caritatis et decem legis præcepta, Opuscula theologica 4, Ed. Leonina)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …