Dominik Duka: Věřím, že budeme věrohodní pro celou naši společnost

21.01.2013 9:23

Dokážeme držet pospolu a nenecháme se rozdělit – tak vidí kardinál Dominik Duka aktuální vztahy mezi církvemi v naší zemi. Ve své glose podotýká, že společné modlitby i spolupráce v mnoha oblastech nebyly vždy samozřejmostí.

Dominik Duka: Věřím, že budeme věrohodní pro celou naši společnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský arcibiskup Dominik Duka

Milí přátelé, vážení rozhlasoví posluchači, leden je v životě církví měsícem ekumenických setkání, tedy společných akcí všech křesťanských denominací u nás. Společně se modlíme, diskutujeme, zpíváme, domlouváme spolupráci mezi katolickou církví i církvemi evangelickými nebo dalšími. Dnes to už považujeme za naprosto samozřejmé.  

Jak dlouho to však je, co katolíci nesměli navštěvovat evangelické bohoslužby a protestanti pohlíželi s rozpaky na katolíky ve smíšených manželstvích? Ještě my sami, naši rodiče a prarodiče takové časy pamatují.  

Jednotlivá vyznání procházela dějinami a zažívala nejrůznější zranění a ústrky. Tolerance sice byla mnohdy vyhlašována, málokdy však uskutečňována v praxi. To vše vedlo ke vzájemné nedůvěře.  

Církve u nás k sobě našly cestu až pod tlakem totalitního režimu. Jistě k tomu přispěl i změněný postoj katolické církve na vatikánském koncilu. Skutečně živou ekumenu tvořili věřící mezi sebou přirozeně, jak potřebovali spolupracovat, bez ohledu na rozdílná vyznání. Zjistili jsme, že nás spojuje více věcí.  

Dnes je zřejmé, že jsme dokázali přeložit Písmo svaté s jeho sporně vykládanými místy společnými silami. Katolická církev je součástí České biblické společnosti. Vzájemně si pomáháme, prožíváme ekumenické slavnosti přenášené v rozhlase i televizi, v médiích spolupracujeme. Dokázali jsme také najít jednotu v přístupu k vytvoření nového modelu financování církví u nás, a to bez státní podpory.  

Loňský rok mě opět utvrdil v tom, že dokážeme držet pospolu. Nejsme organizacemi, které se dají rozdělit sliby nebo výhrůžkami, ale společenstvími, které hledí na společný cíl – zvěstování radosti o Božím království. Věřím, že tak, jako se můžeme spolehnout jedna církev na druhou, budeme spolehliví a věrohodní i pro celou naši společnost.

Publikováno se souhlasem vydavatele.
Zaznělo v pořadu Českého rozhlasu Glosa Dominika Duky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

Euro je cestou k vyšší prosperitě a stabilitě naší ekonomiky

To tvrdíte vy. Pokud ale vím, třeba v Řecku měli Euro a dostali se do velkých finančních problémů, které pak řešili ostatní státy, takže kdyby byla vaše teze správná, jak to že se Řecko dostalo do takových dluhů a hrozil krach jejich ekonomiky?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Rozzuřené Slunce pomáhá Rusům

15:57 Zbyněk Fiala: Rozzuřené Slunce pomáhá Rusům

Vysokoenergetické protony ze sluneční skvrny větší než tucet Zeměkoulí vypnuly družice Starlink nad …