Dopisy Hermanovi 2 aneb Když se Knížák zlobí...

27.11.2015 18:50

Prof. Milan Knížák, Dr. A je dlouhodobě nespokojen s prací našeho ministra kultury Mgr. Daniela Hermana. Spy.cz letos postupně přinesl sérii ostrých dopisů. Zde je druhý z nich.

Dopisy Hermanovi 2 aneb Když se Knížák zlobí...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Knížák

Věc: Volání k odpovědnosti

Pane ministře Hermanne,

Ještě nikdy jste neodpověděl na můj dopis, přesto Vám je nepřestanu psát, poněvadž mě jde, na rozdíl od Vás, o osud české kultury. Jste vidět jen při předávání nejrůznějších cen a potřásání rukou, ale  práce ministra spočívá především v každodenní neviditelné činnosti  obtížného fungování  resortu a nepopulárních rozhodnutích.

Dvanáct let jsem se v NG snažil, aby fungovala, prosperovala a připravovala projekty, které prezentovaly především umění potvrzující naši identitu. Národní galerie je v současné době v absolutním rozkladu a to po všech stránkách. Umělecké i hospodářské.

Zkontrolujte si jak hospodaří Národní galerie. Kolik a za co utrácí peníze? Jaké projekty realizuje? Pokud vím, pouze projekty přejímá a platí za ně velké výstavní poplatky, také platí obrovské náklady za často zbytečné půjčování a stěhování děl. Přesvědčte se o oprávněnosti služebních cest Jiřího Fajta a Adama Budaka.

Jak je možné, že zaměstnanci české Národní galerie musí se svým představeným mluvit anglicky? Máme úřední řeč češtinu. Když přijde nějaký cizí kurátor do německé, francouzské, anglické nebo americké galerie, myslíte si, že nutí spoluzaměstnance, aby mluvili jeho jazykem? To nikoho tam ani nenapadne, ale v Čechách se to děje. Jako by se všechno zbláznilo...

Vaše povinnost je kontrolovat ty, které jste do vedení kulturních institucím jmenoval. Jak jste vyřešil problém s pokusem o podvodný nákup Šímova obrazu, kde v aukci Fajtův přítel přihazoval proti NG, aby tak vyšponovali cenu co nejvýše? A vaše ministerstvo nebylo o  koupi informováno i když je to povinnost. Jde o jasné vydírání státu. A Vy se na tom všem podílíte.

Jste špatný ministr, pane Hermanne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

kampaň

Kde máte důkaz, že jsou všichni mimo vás ,,Putinovi užiteční idioti“? Nešíříte náhodu dezinformace, proti kterým paradoxně tak bojujete? A myslíte, že touto negativní kampaní docílíte něčeho pozitivního, třeba zklidnění politické situace v zemi? To je takový problém vést kampaň tak, že budete prezen...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vladimír Ustyanovič: Nejen špinavé předvolební triky

15:28 Vladimír Ustyanovič: Nejen špinavé předvolební triky

Jak praví staré české přísloví, opakování je matka moudrosti. Proto si dovolím zopakovat výroky před…