Dušan Josef Póč: Kudy tudy vede Čunkova cesta z krajské nudy

21.04.2020 16:25

Kdo se topí, i břitvy se chytá; Potrefená husa nejvíce kejhá; Zraněný kůň kolem sebe kope ve smrtelné křeči... Taková a další podobná přísloví charakterizují počínání hejtmana Zlínského kraje Jiřího Čunka a jeho druha v politicko-ekonomicko-mocenské zbrani, předsedu představenstev krajských nemocnic na Zlínsku a ředitele Krajské nemocnice Tomáše Bati (KNTB) ve Zlíně MUDr. Radomíra Maráčka.

Dušan Josef Póč: Kudy tudy vede Čunkova cesta z krajské nudy
Foto: Daniela Černá
Popisek: Senátor Jiří Čunek

Ono totiž těch lumpačin a podrazů se už spolu dopustili tolik, že lidé toho začínají mít dost a čím dál otevřeněji dávají najevo touhu po změně stavu. To se však nelíbí především narcisovi a ješitnému megalomanovi Čunkovi, který, ke svému velkému zděšení, začíná zjišťovat, že jeho sláva v kraji a zejména pak i na Vsetínsku, kde za ním stojí část církve, respektive věřících, nemusí být a taky není věčná a že jde o pomíjivost. A když se k tomu přidají vzpomínky na minulost páně Čunka, začne se v té souvislosti poukazovat na to či ono, a stranou nezůstanou ani jeho přešlapy kolem stavby nové krajské nemocnice, všechno to začíná zejména v posledních dnech nabývat na intenzitě, pak je oheň na střeše.

Ale, jak se říká, tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne. Všechno to odstartovala koronavirová krize. Jejím vrcholem do současnosti se stala takzvaná tisková konference v perexu jmenovaných osob, které při ní běsnily nad skutečností, že zdravotníci KNTB si dovolili protestovat proti snížení platů kvůli koronavirovým opatřením a ohrazovat se vůči kontroverzní změně pracovní doby. A spolu s odbory si dovolili tvrdit, že se stáváme svědky pohrdání lidmi a jejich prací (viz Čunkova ubohost strhává s sebou další malověrné a slabomyslné - ZDE).

"Jako lékaři velmi dobře chápeme situaci kolem pandemie covid-19, a proto jsme prakticky ze dne na den vytvořili týmy a nastoupili do pohotovostního dvanáctihodinového režimu, bez možnosti vybírat dovolenou. Tento provoz je nutný pro zajištění kvalitní péče o akutní a onkologické pacienty a zároveň poskytuje určitou záruku, že při nakažení jednoho týmu není nutné zavřít celé oddělení. Potud je vše v pořádku. Předpokládali jsme, že vedení nemocnice bude koordinovaně postupovat při vypisování směn a jejich kombinací v rámci jednotlivých oddělení. Opak je pravdou," stojí v dopise, pod nímž je vedle dalších pracovníků za Lékařský odborový klub podepsána doktorka Marcela Henčlová.

Zaměstnanci zlínské nemocnice se pozastavili mimo jiné i nad tím, že jako 'poděkování' za jejich snahu a ochotu přistoupit k nepopulárním krokům obdrželi od vedení KNTB snížení platu mnohdy o 40 - 50 %. Jakékoliv jednání nebo alespoň snaha o jednání vycházela podle nich naprázdno.

Celá situace vygradovala natolik, že došlo i na vypracování společného prohlášení Českomoravské konfederace odborových svazů, Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče České republiky a Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů (ZDE).

Jeden by očekával, že znesvářené strany spolu zasednou ke kulatému stolu (nemuselo to být zrovna jako král Karel s Buškem z Velhartic, když zasedli k dubovému stolu... - pozn. autora). Místo toho ale přišla na řadu, jak je z odkazu nad citací patrno, žaloba! Trapný počin managementu KNTB za zády s hejtmanem, jenž jasně ukazuje na slabost, slabomyslnost a neschopnost smysluplné a nezištné logistiky především Čunka a Maráčka.

A tak, kde se vzaly, tu se vzaly, začaly vyplouvat, nejenom na mou mysl otázky, co že stojí za tím, že Čunek a Maráček jsou spolu v soudružském a na veřejnosti jevícím se tragikomickém objetí a jeden stojí za druhým jako pevný, nicméně v očích stále více lidí prohnilý pilíř? Co (kdo, to víme, tedy alespoň já v tom mám jasno - pozn. autora) drží Maráčka v sedle a podporuje v jeho rozhodnutích?

Odpověď, lépe řečeno nápovědu, přinejmenším mně, dal rozhovor s pražskou vrchní státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou, natočený v rámci speciálních vysílání k 30. výročí listopadových událostí roku 89. V něm mimo jiné Lenka Bradáčová uvedla: "Kauza Čunek není hvězdný okamžik naší justice, zastupitelství bylo v krizi." Celý rozhovor ZDE.

Proč to připomínám? V Čunkově kauze z konce první dekády tohoto století totiž sehrával velmi důležitou roli také a právě MUDr. Radomír Maráček, v té době ředitel Všeobecné fakultní nemocnice Olomouc a později ředitel lázní Karlova Studánka a dnes předseda představenstev krajských nemocnic a ředitel KNTB Zlín. Ten MUDr. Maráček, který se postaral o křivý znalecký posudek z odvětví psychologie na Čunkovu bývalou sekretářku Bc. Marcelu Urbanovou (viz - Trestní oznámení na Salichova, Maráčka, Nováka a další - ZDE). Bc. Urbanová byla v té době korunní svědkyní v korupční kauze tehdejšího vicepremiéra Jiřího Čunka, která je datována do doby jeho prvního působení ve funkci starosty města Vsetína.

Až neuvěřitelná shoda náhod(!), že? Ale taková je už praxe Čunka, který se umí o takzvaně svoje lidi postarat. Co na tom, že jejich dosazení skrývá za různá výběrová řízení, o nichž nehodlám nyní polemizovat a odvádět tak pozornost od jádra pudla.

Domnívám se, že toto je však pouze odstartování toho, co začne na Čunkovo působení v pozici hejtmana Zlínského kraje vyplouvat na povrch. Co bude dělat Čunek potom, pokud spatří světlo světa například souhrnná a prokazatelná fakta o jeho zlotřilostech ve vztahu k prosazování stavby nové krajské nemocnice ve Zlíně-Malenovicích?

To bude rachot! Země (kraj) se zachvěje! A nebude to proto, že zažije příjemné chvíle popisované hercem Pavlem Novým ve filmovém prožitku s kolegyní Zdenou Studenkovou v komedii století - S tebou mě baví svět.

To zachvění může být pro někoho, či některé, naopak až krajně nepříjemné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…