Dušan Navrátil: Kalné vody, to je jeho silná stránka

27.11.2013 12:36

Česká politika je v krizi. To není žádný objev ale holá skutečnost. Viníkem jsou dvě hlavní strany: ČSSD a ODS.

Dušan Navrátil: Kalné vody, to je jeho silná stránka
Foto: Hans Štembera
Popisek: První zasedání sněmovny v sedmém volebním období mělo na programu hlavně poslanecký slib

Tyto se prezentovaly jako „levice“ a „pravice“, ale bylo to jen naoko. Levice dělala pravicovou politiku a takzvaná pravice schvalovala levicové zákony. Rozdíly se stíraly, až došlo k levo-pravicovému rozpliznutí. Opoziční smlouva byla vyvrcholením těchto procesů. Společný měly i počet kmotrů na 1000 voličů. I když ne tak úplně. V tomto boji o koryta vede počtem zastřelených kmotrů ČSSD nad ODS. Styďte se „ódéesáci“. Takto se nechat zahanbit nějakými socany.

Inspirací pro napsání tohoto blogu byla diskuze pod starším článkem „S Kalouskem bych koně krást nešel“. Pan Otakar Sekl se v debatě vyjádřil tak výstižně, že bych to musel opisovat jinými slovy a bylo by to zbytečné. Cituji tedy pana Sekla:

Ten Afganistan nebo možná lépe Kocourkov tu bude tak dlouho, dokud nevzniknou nebo se neobnoví, dvě normální, řádné strany. Jedna trochu vlevo, druhá symetricky vpravo. Tak, jak je to obvyklé v civilizovaném světě. Ne takové směsky, hnutí či pastrany, jako u nás.

Mám dlouholetého kamaráda, léta žije v Austrálii. Když jsem se ho ptal, jak u nich, kdo je u vlády, řekl: „Počkej, musím kouknout na net, ani nevím. Ono je to plus mínus stejné.“

Šťastná to země.

Celkem výstižné. Z vývoje událostí před a po předčasných volbách je jasné, že tento model dvou stran u nás pořádně nefungoval a nefunguje ani teď. A nejspíš dlouho fungovat nebude. Abych byl přesný, částečně jsme se k tomu blížili v první polovině devadesátých let.

Okamurovo hnutí Úsvit je zmiňováno jako pastrana a řešením není. ANO 2011 je směskou, která bude podrobena dvojí zkoušce. Pokud se prokáže Babišovo aktivní členství v StB, část lidí to nepřekousne a odejde. Např. Ivan Pilný, dříve ředitel české pobočky Microsoftu, to již avizoval. Kdo to stráví s chutí, bude pan Martin Komárek, ale ten hnutí ANO spíše škodí.

Druhá zkouška ohněm přijde, až se budou projednávat a schvalovat v Parlamentu zákony. S jistotou 100% lze tvrdit, že „vstanou noví přeběhlíci“. Bylo to tak vždy. Jak u ČSSD, tak u ODS, ale i dalších vládních stran. Bude to i u ANO. „Rebelové“, stejně jako komunisté, jsou v každé partaji. To by pan Babiš musel mít na kandidátkách pověstné Paroubkovy Marťany nebo vodňanská kuřata. Bohužel, měl tam standardní české politiky – amatéry.

To Babišovi nelze mít za zlé. Jak měl v té rychlosti předčasných voleb selektovat politické prostituty. K tomu prostě dojde, jen není jasné, kdy a kdo to bude. Je zbytečné o tom debatovat. Nakonec i to, že poslanci ANO se obklopují asistenty z Věcí veřejných, nevěstí nic dobrého. To vodňanské kuře bude pro voliče ještě pěkně vypečené. Takový  Okamura je mnohem větší sekáč. Jako vždy to vzal totálně, bez výjimky a naverboval rovnou exlovce dinosaurů, exposlance VV. Co by se páral s asistenty.

Je tedy otázkou, jak tato dvě úskalí ANO překoná a jak se bude dál vyvíjet. Já nad nimi nelámu hůl, je možné, že se vyprofilují jako pravicová strana. Nakonec i Kalouskův projekt TOP 09 se jaksi uchytil a přežil dvoje volby. Dosud ale ANO klasickou stranou není, je to ona zmiňovaná směska. Taková ušlechtilejší a kultivovanější verze hnutí Bobošíkové. Míním tím velký rozptyl názorových skupin.
Takže zatím je politická situace maximálně nestabilní. Aby to bylo ještě víc komplikované, ČSSD je na kraji propasti. Hašek, Tejc a Škromach nespí, jen čekají na svou příležitost. A ona přijde. Sobotka je slabý. Ač to zní krutě, měl všechny výše uvedené pány „dorazit“. Měl se v této záležitosti poradit s Tvrdíkem.

Proč s Tvrdíkem? Když jsem jednou parodoval Tvrdíkovy psí kusy, uvedl jsem, že pan Tvrdík dával ve škole pozor. Mimochodem, lze ho vůbec parodovat?

Když popíšete jeho činy, tak zjistíte, že to moc práce nedá. Vzpomínáte na jeho veselé odcházení z funkce ministra obrany? Ráno byl ministr, v poledne už ne a večer jsme měli staronového Tvrdíka opět ve funkci. Aby další ráno znovu odstoupil. To není potřeba parodovat, to se píše samo. On zdařile zesměšňuje sám sebe.

Ale ve škole Tvrdík pozor dával, takže by Sobotkovi připomenul, jak to bylo, když Přemyslovci vyvraždili Slavníkovce. Neudělat to, provedli by to Slavníkovci jim. Jenže Sobotka tak neučinil, takže z něj nebude „Přemyslovec české politiky“, ale poražený Bohuslav. I to je jen otázka času. Socani, vítejte v politickém pekle…

Vypadá to, že na pořadu budou další předčasné volby. Těch třecích ploch je mnoho. Teď se to politici bojí říct přímo. Voliče by otrávili. Spíš budou probíhat nějaké rituální tanečky. A až bude vyvolána taková neřešitelná situace, že voliči ty volby budou alespoň akceptovat, tak se do toho půjde.

Možná by tomu mohl napomoci i Ivo Ištvan zveřejněním další „šokující informace“, rozumějte špičkové dezinformace. Vítězem, pokud teď bude dobře manévrovat, se stane ANO. ODS a TOP 09 mírně posílí, protože voliči budou zapomínat na jejich úlety a tito dva hříšníci teď nejsou tak na očích. Navíc jako opozice můžou kritizovat jakýkoliv krok či jednání nové vlády (pokud nějaká vznikne a vydrží) a získávat tak body a hlasy.

Pro ČSSD to bude katastrofa a asi skončí jako dnes ODS a TOP 09. Jediný, kdo se bude smát, je Babiš a prezident Zeman. Zeman bude mít pravé žně. Kalné vody, to je jeho silná stránka. Těšme se na jeho státotvorné kroky, na to, jak bude nenápadně přilévat olej do ohně.

Takže i kdyby nás skutečně čekaly další předčasné volby, vůbec nic se tím nevyřeší. Nedojde k oné kýžené polarizaci na dvě hlavní strany. V současné konstelaci je to vyloučeno. Jde o patovou situaci a dlouhodobou agonii. Možná na bonmotu „Kdyby volby mohly něco změnit, dávno by byly zakázané“ bude něco pravdy.
Pokud někdo vidí „světlo na konci tunelu“, sem s ním. Všichni čtenáři a hlavně politici budou jistě nadšeni, když jim bude nabídnuta cesta, jak ven z této politické šlamastiky. Knížecí rady, vstupme všichni do politických stran, jsou nereálné. Ty doby, kdy partaje měly stovky tisíc členů (dnes jsou to maximálně desítky tisíc) jsou nenávratně pryč. Pro občany je politika synonymem špinavosti, takže se do politických stran nepohrnou za tím účelem, aby je kultivovaly.
Já netvrdím, že tyto pesimistické scénáře se úplně naplní, ale je to vysoce pravděpodobné. Nakonec i renomovaní „politologové“ a „prognostici“ se také mnohokrát mýlili ve svých „zaručených“ předpovědích.

Když jsem hledal podklady pro tento článek, přišel jsem na zajímavé souvislosti. Jistěže ani já nemám řešení, jak z krize ven, ale alespoň jsem pochopil hlavní důvody, proč k takové situaci došlo. A o tom bude další blog.

Při bloudění internetem jsem narazil na zajímavý citát T. G. Masaryka. A ač ho „příliš nemusím“, ten citát je na svou dobu výborný a hodí se i do současnosti:
„Demokracii bychom měli. Ještě ty demokraty.“

Psáno pro ePortal.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Poučení ze Zašové

10:14 Zdeněk Jemelík: Poučení ze Zašové

Valašská vesnice Zašová má pevné místo v mých vzpomínkách na vzdálené mládí, proto mě zaujala zpráva…