Dušan Navrátil: Podzimní hon na ptáky se vydařil

02.01.2014 7:28

Vznikla z toho krásná momentka z lovu, kterého se též zúčastnil i populární poslanec ODS pan Benda. Marně se kryl poslaneckou imunitou. Lovci z ÚOOZ měli přesnou mušku. Nepomohlo mu ani jeho hluboké právní vzdělání. Tenkrát policisté poučeni mediálním kejháním kolem Nagyové raději dvakrát měřili a potom jen jednou střelili. Bylo to na první dobrou. Rána jistoty potřeba nebyla.

Dušan Navrátil: Podzimní hon na ptáky se vydařil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Benda

Je nesmírná úleva zapnout ČT24 a nevidět tam to panoptikum provařených a kyselých obličejů z ODS. Zbylo jen torzo. Vida, k čemu pozitivnímu může vést zbabraná policejní realizace. V duchu hesla „účel světí prostředky“ musím realizátorům poděkovat. Díky pane Ištvane. Díky pane Šlachto. Díky pane prezidente Zemane. Díky pane Rusnoku. Díky všem protikorupčním nadacím. Největší díky americké ambasádě. A musím poděkovat i Temelínu.

Nebýt vás všech, dodnes bych u televizoru verbálně křižoval oblíbené politiky ODS. Už to byla téměř tradice. Mladší syn, vida mě sledovat zprávy nebo brífinky ODS, se ironicky ptával: „Už zase křižuješ?“ Odpověď byla: „Jo, a nejlíp všechny.“ Teď si můžu od křižování odpočinout, byla to těžká a špinavá práce.

Lidé mají krátkou paměť a proto malé připomenutí. Na podzim roku 2012, bože to nám to pěkně uteklo, prohlásil by pan Kubera z ODS, se konal v Brně slet modrých kavek. Vzpomene si na to někdo? Pochybuji. To je politický paleolit.

Já ano, jelikož jsem ten sjezd kmotrů sledoval. A poctivě křižoval. Existovala naděje, že padne Nečasova vláda, tak proto. Bylo to sice masochistické trýznění ducha přežít ty žvásty, ale vydržel jsem a spatřil rozklepané Íčko při plácání u řečnického pultíku, dále jakešovský projev pana Blažka a rebelující rebely.

V paměti mi utkvěly jen tyto tři komické skeče. Málem jsem zapomněl. Média v ten čas probírala i to, jak s Íčkem nikdo nechtěl na kongresu obědvat. To už ODS mlela z posledního. Asi i ódéesáci zapomínají. Tak já jim připomenu pravdivý výrok skromného Ivana Langera: "Já jsem přesvědčen, že jsem člověk, který dokáže zaujmout nejenom vystupováním, vzhledem, ale především tím, co říká." (Ivan Langer – exministr ODS; rozjímající; iDNES.cz; 29. 09. 2008). Mě tedy zaujal. Myslím to upřímně. Vláda tenkrát nepadla. Kdeže loňské sněhy jsou.

Zbylo jich jen pět. Krásně to popisuje pan Karel Poláček v posledním inovativním vydání knihy „Bilo nás pět.“ Co vy na to, pane Šlachto? Máme se zase těšit? Pro inspiraci přikládám obálku knihy, kde se policejní orgány dozvědí, jak na to. Je to krásná kniha, která ducha osvěží a ještě se čtenář i něco praktického naučí. Na všech služebnách by to mělo být zavedeno jako povinná literatura.

I když lovecká sezóna byla vydařená, stále v ODS existují váhající střelci. Exministr Pospíšil pořád neví, jestli je lídr nebo ne. Možná by se měl zeptat paní Hedy. Nebo raději paní Lenky? Nejjistější by bylo obrátit se rovnou na americké přátele. Další tahoun strany, exprimátor Svoboda přemýšlel, jak partaj definitivně a co nejefektivněji zničit. Škoda, že svůj plán nedotáhl do konce a nekandidoval do vedení. To nebyl špatný nápad. Trojský kůň zatím nikdy nezklamal.

Při tomto ročním bilancování se podívejme, jak to dělá politická konkurence ODS. Pan „Čistič“ Sobotka je tvrdý diktátor, tyran a despota. Likvidací Zemanovy páté kolony se náš socánek namlsal. Všechny překvapil tím, jaká šelma se v na první pohled nemastném a neslaném sociálním demokratovi skrývala. Nemůže se nabažit krve svých soc. dem. přátel. Hlas lidu stojící na jeho straně ho pozitivně nakopl.

Poté co ohněm a mečem zlikvidoval opozici v řadách ČSSD, zaměřil svůj sokolí zrak na kmotry napříč politickým spektrem. Začal ve vlastních řadách u přítele a šibala Housky, dalším bude Šiška z TOP 09 (Bradáčová se s tím jaksi páře) a možná dojde i na vodňanské kuře z ANO. Jistý si nemůže být nikdo. Tak se to má správně dělat ódéesáci. Škoda kulky, která padne vedle.

Z následujícího snímku je patrné, že ODS letos hledala záchranu i ve vesmíru. Inspirována nejspíš hnutím Vesmírní lidé. Tonoucí se i všemíru chytá. Přistání na Marsu se ODS povedlo. Vzadu vidíte Marsochod 009. Z peněz daňových poplatníků, uspořených na ministerstvu obrany, jej ODS věnovala TOP 009. 

Rozkaz zněl jasně. Vystřelit všechny ódéesáky na Mars a konečně se stát vedoucí stranou napravo od středu. Úplně to ale nevyšlo podle představ. Topkaři zapomněli na Paroubkovy Marťany.

Na snímku vidíme projev skoropředsedy Kuby, kterým lákal pravicově zaměřené Marťany ke vstupu do strany. Topkaři mají starosty, ódéesáci mají Marťany. Zas je to nerozhodně. Jazýčkem na vahách se tak stal Gagarin, kterého na Marsu objevili komunisté, průzkumníci v řadách ODS. Uvidíme, kterou pravicovou stranu si tento soudruh vybere za svou mateřskou. Jeho hlas rozhodne.

Co na závěr? Návrat ke kořenům se ODS v roce 2013 opravdu podařil.  Již jsou téměř pod zemí. Tak jen dál a houšť chlapci. At se daří i v příštím roce jako letos.

Vůbec si nelamte hlavu s odlivem falešných a prázdných kmotrů. To staré, natvrdlé  jádro s měkkým obalem zůstalo. A na tom lze stavět.

Pták „Moorhuhn“ má široce rozevřenou náruč a vypadá to, že ODS to s tou otevřeností myslí opravdu upřímně. Vidím celá hejna Mladých konzervativců, jak se ženou do jeho objetí. Musí si jen pospíšit, za chvíli tam bude nával.

Na novoročence s nelíčeným obdivem shlížím kromě neotřelého „Moorhuhna“ na další nové a neotřelé tváře. Dva plavce, kteří právě vylezli z ledové Vltavy, kde přivítali příchod nového roku. Tvrdí chlapi. Kopřivu ani mráz nespálí. Tu reklamní novoročenku nejspíš navrhoval odborník na antireklamu, pan Tvrdík, v rámci opoziční smlouvy. PF 2014.

Fotokoláž: ateo.cz; P. Štěpánek; D. Navrátil

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…