Dušan Šrámek: Ropák roku pro Chalupu

30.04.2013 19:11

Samozvaní vykladači jediného správného pojetí ochrany životního prostředí, jako jsou levicový sociolog Jan Keller, písničkář Pepa Nos či teatrolog Vladimír Just, už po jedenadvacáté udělovali takzvané „Ropáky roku“ a „Zelené perly roku“ za největší antiekologický počin, respektive výrok. Kdo byl tentokrát tím šťastným?

Dušan Šrámek: Ropák roku pro Chalupu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa

Vyhlášené vítězství, ale i nominace ukazují, že ve většině případů nejde o opravdové ničení životního prostředí, ale o kritiku na výsost ideologickou, která naprosto ignoruje jiné důležité aspekty, například rozvoj daného území či budování potřebné infrastruktury. To se týká především tolik diskutovaného nového zákona o Národním parku Šumava. Za předložení návrhu si Ropáka za rok 2012 vysloužil ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.
 
Moldanovo dědictví
 
Za kralování Martina Bursíka a jeho předchůdců se ze Šumavy začalo stávat území, odkud byl postupně vytlačován nejdůležitější prvek, kvůli kterému ochrana životního prostředí vůbec vznikla – člověk. Železná opona, která jej vykázala z nejkrásnějších partií nejrozsáhlejšího lesního komplexu České republiky, tak byla nahrazena po pádu komunismu oponou zelenou.
 
Zásadním problémem bylo už to, že česká vláda za ministrování Bedřicha Moldana v roce 1991 národní park vůbec vyhlásila. Na rozdíl například od Krkonoš byla Šumava vždycky hospodářsky využívána, bylo zde rozsáhlé sklářství, těžilo se zde zlato, železná ruda, po níž ostatně byla pojmenována i největší obec v její centrální části. Vylidnění Šumavy bylo vždy způsobeno vnějšími vlivy, nezávislými na přirozené změně přírodních podmínek. Ať již šlo o morovou ránu v polovině čtrnáctého století, třicetiletou válku nebo vyhnání německého obyvatelstva po II. světové válce.
 
Spolu s radikálními změnami osídlení se pochopitelně měnil i charakter a výměra zalesnění, zvláště pokud bereme v úvahu místní průmysl, náročný na spotřebu dřeva. Díky místnímu průmyslu mohla vzniknout například významná  technická památka – Schwarzenbergský kanál, který citlivě zasahuje do tváře přírody. Dnes už by bohužel neměl šanci spatřit světlo světa.
 
Pseudonáboženství
 
Pokud ekologisté křičí, že by se měla Šumavě vrátit jakási původní tvářnost, měli by dodat, jaké období mají vlastně na mysli. Jinak se z jejich argumentace stává pouhé pseudonáboženství, vzývající jakýsi nejasný rajský věk, nejlépe ten, z něhož je zcela vyloučen homo sapiens, pokud zrovna nepatří k ekologistické sektě.
 
To se ostatně týká i postoje ke kůrovci, který se mohl rozmnožit jenom kvůli nevhodné skladbě zalesnění. Tedy kvůli zásahu člověka a ne samotné přírody. Nelze než souhlasit se slovy europslance za ODS Hynka Fajmona, který prohlásil, že „Šumava se stala experimentem našich zelených Khmérů, kteří v zájmu své ideologie popřeli všechny zásady lesnického hospodaření a zaseli zkázu v tomto krásném přírodním koutu naší země“, za což si od potrefených hus vykoledoval nominaci na Zelenou perlu.
 
Celých dvacet let, až do nastoupení Jana Stráského, se místní a posléze i krajské samosprávy potýkaly s rigidními představami vedení Správy Národního parku Šumava, které blokovaly jakýkoli rozvoj území. Všeobecný kompromis, kromě extrémistických představ, přinesl až Chalupův návrh. Ten na jedné straně rozšiřuje bezzásahové zóny na dvojnásobek a zároveň definuje, co a kde stavět. Ropáka tak může Chalupa vnímat ani ne tak jako anticenu, ale spíše jako skutečné ocenění.
 
Dušan Šrámek
Novinář. Spolupracuje s týdeníkem Reflex.
 
Vyšlo na serveru pravybreh.cz, publikováno se souhlasem vydavatele.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…