Dušan Streit: Po Rathovi by měl být na řadě Gross, Palas a další

20.05.2012 13:36

Jistě i kolega Matějka by byl rád, kdyby neměl pravdu, že Rath zůstane „darem z nebes pro Kalousky, Vondry, Palase, Bartáky...“.

Dušan Streit: Po Rathovi by měl být na řadě Gross, Palas a další
Foto: redakce
Popisek: Senátor Jaroslav Palas

Já jsem vyjádřil ve svém článku „Z dračích vajec se vylíhnul pruhovaný Rath“ možná bláhovou naději, že se ledy prolomily, že „Bratrstvo kočičí pracky“ ze začne rozpadat a že kmotrům všeho druhu začíná téci do bot.

Ne proto, že bych si naivně myslel, že je k tomu politická vůle. Ale prostě proto, že politická situace a společenská poptávka nazrály k nějakému bodu zvratu, kdy se mohou emancipovaně začít chovat i poctiví a stateční lidé uvnitř orgánů činných v trestním řízení. A kauza Rath ukázala, že to jde, že politici nejsou všemocní a že veřejnost by očistu uvítala. Toho Džina bude těžko vracet do lahve.

Je třeba kout železo, dokud je žhavé. Rath jistě není jediný gauner v politice. A tak spoléhám také na to, že ti přistižení nebudou chtít pykat sami...

I mezi hejtmany má Rath podobně kontroverzní obdobu v Jaroslavu Palasovi, jenž „vládne“ bohužel mému kraji. Při prodeji Setuzy – ještě jako ministr zemědělství – neváhal poškodit stát ve prospěch skupiny napojené na organizovaný zločin v čele s Mrázkem a Pitrem. A světe div se, najednou si pořídil nemovitosti v ceně desítek miliónů korun.

Ale ani Palas není ten nejkřiklavější případ. Jedním z nich je pro mě Gross. Samozřejmě vím, že zloději – možná větší – jsou i mimo struktury ČSSD, tak ať mi nikdo nepředhazuje, že to nechci vidět. Ale Grossův případ je mimořádný tím, že byl premiérem. A také tím, že všichni vědí, že zbohatl trestuhodným způsobem. Přitom jeho případ je docela dobře zdokumentovaný a není promlčený! Takže by měl být dalším pánem na holení.

On – nikterak vzdělaný železničář (pokud neberu plzeňský doktorát) – předčil Ratha zaslepeného mocí v tom, že peníze nepřebíral v krabici od vína, ani je nezakopával pod podlahu, ale sofistikovaně a hrdě inkasoval jako „geniální“ investor, který dokonce ani daně platit nemusel (díky časovému testu na akcie). Odměna šla přes několik prostředníků. Přitom je nanejvýš zřejmé, že šlo o odměnu za podporu dvoumiliardovým dotacím pro Třinecké železárny.

Všechno se odehrálo prostřednictvím akcií firmy Moravia Energo. Grossův náměstek Robert Sýkora získal v této firmě třetinový podíl za 300 tisíc korun! Je jasné, že Sýkora nebyl hlavním cílem, ačkoliv při realizaci obchodu za toto „parkovné“ vydělal 21 miliónů korun, za které to od něj odkoupil Gross, i když Chrenek Sýkorovi za ně údajně nabízel 26 miliónů korun. Jenže to by vypadl Gross ze hry. A tak si na obchod půjčil od podnikatele v energetice z Frýdku-Místku (v „mém“ městě :) 13,5 miliónů korun, avšak 6,5 miliónů korun dal Gross „ze svého“, i když nedlouho předtím si sám „půjčoval“ od strýčka Vika.

Než se kruh uzavřel, tok peněz či akcií probíhal mezi firmami (či jejich společníky) Czechpol Energy, Key Investments, Arca Capital, SI Corporate Finance, což lze zjistit z otevřených zdrojů. Výsledkem je, že Chrenkova firma Enias získala akcie a Gross nezdanitelný vývar řádově ve výši 100 miliónů korun!

No není ten Rath břídil? A neměla by pod novým vedením policie obnovit vyšetřování tohoto případu? Měla! Není přece možné, aby naše justice strkala hlavu do písku před kauzami, kde by i malé dítě pochopilo dobře placenou levárnu. Nebo umí prokázat trestný čin jen tam, kde je pachatel stěhuje v krabících?

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lukáš Kovanda: Slovensko si po zvolení Pellegriniho prezidentem půjčuje výhodněji než před ním

19:04 Lukáš Kovanda: Slovensko si po zvolení Pellegriniho prezidentem půjčuje výhodněji než před ním

Komentář k dnešní aukci dluhopisů slovenské vlády, která dopadla nad očekávání úspěšně.