Eduard Iseckij: Co je s Alexeyem Torubarovem

15.06.2013 21:20

Stížnost velvyslanectví ČR.

Eduard Iseckij: Co je s Alexeyem Torubarovem
Foto: red
Popisek: Rusko

Je pro mne povzbuzením dozvědět se, že akce na ochranu lidských práv (A.N.Torubarova) pokračují i po tom, co už byl vydán do RF. Je to potěšitelné vzhledem ke skutečnosti, že ve světě lidská práva často zůstávají jen deklaracemi a rutinou (nevděčnou, ale velmi nutnou), a málokdo je připraven nést na ramenou tíhu často nebezpečné práce, chráníc práva občanů proti útokům státní mašinérie, která by je měla sama chránit a zajišťovat.
 
Co se týče osudu A. N. Torubarova poté, co byl dostaven do Ruské federace 2. května 2013, tak vše, co se zde děje, je potvrzením všeho toho, co – bohužel – nebylo vyslyšeno při rozhodování o extradici.
 
Je už více než 6 měsíců, včetně 1 měsíce po extradici, držen nezákonně ve vazbě (tzn. nad rámec určené doby vazby dle tr.zák. RF, bez soudního rozhodnutí o prodloužení doby vazby).
 
Přičemž všichni bez výjimky (vyšetřovatel, vedoucí vyšetřovacího orgánu, prokurátoři, orgány zabezpečující vazbu, a rovněž velvyslanectví ČR, kam jsme také posílali žalobu) o tom vědí, mimo jiné i z mnohých stížností ze strany obhajoby (takže tvrzení Vašich sdělovacích prostředků o tom, že Torubarov a jeho advokáti si nestěžují, je měkce řečeno nepřesná informace, a jestli se už vyjádřit čestně, tak jde o otevřenou lež).
 
Zasílám Vám jednu ze stížností obsahující podrobnou chronologii událostí ve věci trestního stíhání. Nejdříve Torubarovovi sdělili obvinění „operativní“, ze spáchání trestného činu dle §201 a §159, čl.4 tr. zák. RF, ovšem jako právní expert mohu prohlásit, že tento dokument nelze nazvat rozhodnutím o stíhání obviněného, protože neobsahuje skutečnosti o jakémkoliv protiprávním jednání, které musí být obsahem takového rozhodnutí vyšetřovatele (§73, 171 tr.zák. RF), prostě „hora porodila myš“. Ale 11. června 2013 už vyšetřovatelé byli nuceni souhlasit s částí důvodů, které obhajoba uváděla ve stížnostech již dříve, a zastavit trestní stíhání podle §201 tr. zák. RF, a vznesli obvinění z trestného činu dle §159, čl.4 tr. zák. RF (trestný čin středně těžkého rozsahu, kdy doba vazby ve stadiu předběžného šetření nesmí přesáhnout 6 měsíců), ve kterém rovněž chybí popis jakýchkoliv známek daného trestného činu.
 
Včera nám sdělili, že vyšetřování je ukončeno s tím, že odmítli provedení konfrontací, výslechů, tzn. nikdo se nechystal ani nechystá zjišťovat pravdu. 
 
Budiž cesta pocestnému lehká.
 
Eduard Iseckij
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

11:34 Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

Denní glosa Jiřího Weigla