Eman Pluhař: Jak najít správné vlastence

30.06.2021 9:01

Robert Habeck, spolupředseda německých Zelených, považuje vlastenectví na jedné straně za antikvovanou záležitost, ale na druhé straně i za potřebnou orientaci v složité době hodnotových přelomů.

Eman Pluhař: Jak najít správné vlastence
Foto: Hans Štembera
Popisek: Znak Spolkové republiky Německo

Navíc je pojem vlastenectví u současných německých národovců, populistů či nacionalistů spojen s libertarianismem (antistátním egoismem) a nacionalismem a voličům hrozí nebezpečí manipulace a záměny s vlastenectvím skutečných německých konservativistů. A snad i proto se vlastenectví vyskytuje tak často v ideologicky drsné směsi Nové pravice a také pod značkou „Libertas“.

Kniha Stefana Berkholze („Celá věc je rizikem“, 463 s.) vydaná čerstvě před zářijovými volbami do německého Spolkového sněmu, je koncipovaná jako nekonvenční biografie mozaikového typu a portrét R.Habecka, který ve volbách sice není špičkovým kandidátem strany, ale v případě pravděpodobné černo-zelené koalice zaujme důležité místo ve vládním kabinetu. Název díla je citátem z letního televizního rozhovoru R.Habecka v roce 2017, kde „věcí“ se rozumí jeho nová funkce spolupředsedy Zelených, do které byl zvolen právě před půl rokem a „rizikem“ jeho přesvědčení, že politika má dávat smysl, i když se nemusí vyhrát: „Když bojujeme, musíme být připraveni, že příjdeme o všechno“.

Jak kniha dokumentuje, Habeck se pojmy „vlast“ či „patriotismus“ nezabývá od včerejška a kvůli podzimním volbám. Ve svých dvaceti letech mluvil ve svém prvním románu „Traumblind“ (1990) o „nechutném vlastenčení, které národní hrdost hledá i ve vině“. Dvacet let později (2010) v rozhovoru s deníkem Die Welt nabyl přesvědčení, že pojem „patriotismus“ je „zhuntován a zlikvidovaný národovci, že to slovo je dnes „prázdné, stejně jako ‚vlevo‘ nebo ‚vpravo‘“. Proto se pokouší tato slova naplnit významem. Být pouze „patriotem“ není možné. A stejně tak být levičák už také nejde, protože „se neví, co to má být a tento pojem objektivně ztratil smysl. Ale střed mezi oběma funguje, to je místo, kde se politicky cítím doma“.

V roce 2017 již podle Berkholze v rozhovoru se solidně konzervativním deníkem Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) dospěl k názoru: „Jsem velice pro to, abychom my Zelení pojmy jako vlast nebo Německo, nepřenechali Alternativě pro Německo (nacionalisté,p.a.), my je musíme naplnit svými vlastními příběhy“.

Jutta Ditfurth, bývalá prominentní veličina a také předsedkyně Zelených, která ze strany vystoupila již v roce 1991 (dnes ve straně Ekologická levice) si nenechala ujít příležitost a zahřímala: „R.Habeck a další Zelení na cestě dále doprava. S vlastí a patriotismem podchycovat pravicové voliče.Ti budou volit originál, Alternativu pro Německo (AfD). Vycházet vstříct AfD… posiluje AfD a žene společnost doprava. Pravicový posun společnosti je živnou půdou pro nacisty“.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …