Eman Pluhař: Německá SPD před volbami, které lze vyhrát

13.02.2017 21:21

Ve dvou minulých volbách šla SPD do voleb, které se nedaly vyhrát, a s ohledem na setrvale nízké preference kolem 21% se zdálo, že se volební fraška bude opakovat potřetí letos na podzim jen s novým kandidátem, ale ve stejné v režii (Sigmara Gabriela).

Eman Pluhař: Německá SPD před volbami, které lze vyhrát
Foto: SPD
Popisek: SPD

To platilo donedávna, přinejmenším do doby, než se na obzoru začala rýsovat zdánlivě nesouvisející volba nového německého prezidenta. Ale s problémy SPD a Gabriela na první pohled opravdu neměla co dělat, ale jen do okamžiku, kdy se ukázalo, že A. Merkelová zřejmě opět nenajde ve svých řadách vhodného kandidáta na předsedu spolkového sněmu (když se Joachim Gauck po „zralé úvaze“ rozhodl, že znovu kandidovat nebude).

A nyní Sigmar Gabriel rozpoznal znamení okamžiku a navrhl Merkelové jako kandidáta na místo spolkového prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera, tedy ministra zahraničí. Jednání mohlo proběhnout asi takto: Gabriel sám by pak opustil post ministra hospodářství a sám přešel na post ministra zahraničí.Takto uvolněné místo ministra hospodářství by obsadil znovu pro SPD Brigittou Zypriesovou. Ve třetím nebo již čtvrtém krkolomném tahu by pak rezignoval jako předseda SPD a za svého nástupce prosadil Martina Schulze, kterému právě skončilo funkční období předsedy Evropského parlamentu a neměl co dělat. Gabriel by byl z obliga a Schulz by se pak stal automaticky kandidátem na kancléře a novinkou v podzimních parlamentních volbách. Merkelová zřejmě návrh přijala a všechno se odehrálo jak Gabriel pravil. Po své superrošádě se uklonil obecenstvu a z hlediště zazněl potlesk jaký SPD dlouho neslyšela a veřejnost také ne. Současně se podařil start předvolební kampaně do podzimních voleb a i internetová salva na počest nového předsedy strany měla dobrou úroveň.

Do voleb na podzim je pořád ještě hodně daleko a Martin .Schulz musí počítat s tvrdým odporem oslabeného hlavního politického protivníka a koaličního partnera SPD, ale protože přestavuje modernizaci i s rozhodným odporem rozlícené levice v SPD, která se pořád nedokáže zbavit reliktů mrtvého dělnického hnutí. Tady budou na řadě opět politické intriky, zrady a spindoktoři „ prostých a obyčejných lidí“, „dolních deseti miliónů“, „těžce pracujících občanů“ a dalších synonym. Pro Schulze mluví, že se preference odlepily od existenčně kritického propadu a poskočily až o 10% a v případě budoucí multikoaliční vlády (s vyloučením populistické Alternativy pro Německo) by mohl počítat s podporou Franka-Waltera Steinmeiera, který jako právě zvolený prezident (s drtivou většinou 931 z 1200 hlasů) bude rozhodovat na podzim o tom, koho pověří sestavením nové německé vlády.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …