Filip Benda: Dětská vzpomínka na jeden listopadový víkend 1989

21.11.2014 10:51

V době listopadu 1989 mi bylo třináct let. Na 18. listopad jsem se hrozně těšil! Kamarád mých starších sourozenců, Martin Klíma, nám v průběhu roku 1989 představil fantasy hru na hrdiny Dungeons&Dragons (u nás více známé jako Dračí doupě) a 18. listopadu jsme ji poprvé měli ozkoušet u nás doma na Karlově náměstí. Hrát měli všichni sourozenci, pár kamarádů a Martin Klíma jako Dungeon Master (Pán jeskyně).

Filip Benda: Dětská vzpomínka na jeden listopadový víkend 1989
Foto: Hans Štembera
Popisek: Památník 17. listopadu na Národní třídě

Ano, byl jsem s rodiči předchozí večer na Albertově (byla hrozná zima) a poté na Vyšehradě. Jistě, v průběhu předchozího večera k nám chodily desítky lidí, že tentokrát to bylo extrémně krvavé (starší sourozenci ještě nebyli doma a máma se o ně strašně bála), další lidé nosili desítky bot a brýlí, které lidé v davu poztráceli na Národní třídě, ale pro mě to nebylo nic, co by přesahovalo standartní rodinné prostředí.

Máma mi následujícího dne opakovaně říkala, že se obává, že za této situace se nic hrát nebude. Byl jsem hrozně zklamaný a opakovaně jsem apeloval na svoje sourozence, že už se na to měsíc těším a že slib je slib.

Nakonec se všichni s drobným zpožděním dostavili a konečně jsme začali hrát moji vysněnou hru. Hra probíhala báječně pár hodin (byť kluci pořád běhali k řinčícímu telefonu), ale poté se Martin Klíma a starší sourozenci dozvěděli, že měl údajně zahynout student Martin Šmíd. Poté Martin Klíma, který měl zásadní projev na Albertově, povstal a pronesl, že za této situace dál pokračovat nemůže. Hra byla k mé velmi malé radosti přerušena a Martin Klíma se vydal s mými sourozenci prověřovat, zda je informace o mrtvém studentovi pravdivá.

Jaká byla moje radost, když se cca za tři hodiny vrátili s tím, že se informace nepotvrdila, a že můžeme pokračovat dále!!!  Ten večer jsme skončili dost pozdě  večer a já v tu chvíli netušil, jaký přelomový čas zažívám. To, že jsme následujícího dne měli opět ostrahu před bytem, že všechny, kdo k nám mířili, StB zadržela a bratra Marka odvezli do cely předběžného zadržení, v mých dětských očích nepředznamenávalo nic revolučního ani výjimečného, co bych neznal z předchozích let…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

15:49 Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

Pondělní glosa Jiřího Weigla