Filip Šebesta: Korespondenční volbou se otevírá možnost zpochybnění voleb

12.05.2022 13:29 | Komentář

O účelovosti přijímání korespondenční volby, nemožnosti zajistit její tajnost a o pochybném nároku zahraničních anywheres takto zjednodušeně volit politiku, která dopadne jen na domácí somewheres píše řada autorů. Není potřeba to opakovat. Je zde ale ještě jeden aspekt.

Filip Šebesta: Korespondenční volbou se otevírá možnost zpochybnění voleb
Foto: Archiv Filipa Šebesty
Popisek: Analytik Filip Šebesta

Dnešní technologické možnosti by umožňovaly i volbu stiskem ikony na obrazovce chytrého telefonu. To, že se tak neděje, má svůj důvod. Jedním z podstatných je uchování důvěry v demokratický proces. Ten musí být rozumově přístupný i poslednímu z posledních, musí být pochopitelný a těžko zpochybnitelný. Což současný čistě „analogový“ osobní způsob volby za plentou ve volební místnosti za přítomnosti volební komise složené ze zástupců kandidujících stran i širší veřejnosti dokonale splňuje. Je to způsob prověřený, funguje a nikdy nečelil významným stížnostem ohledně své důvěryhodnosti. Řada lidí někdy v životě ve volební komisi seděla nebo alespoň někoho, kdo v nich seděl, zná. Stejně tak jako zná nebo si umí představit, kdo jsou ostatní voliči v daném okrsku. Tato dohlédnutelnost a srozumitelnost je významnou hodnotou. S prvkem korespondenční volby nebo jakékoli jiné „smart“ metody se tento původně jasný systém zatemňuje a původní hodnota srozumitelnosti se ztrácí. Významně to může ovlivnit důvěru v demokracii jako takovou.

Proto je zcela na místě se ptát. Zlepší tento zákon naší demokracii? Posílí, nebo oslabí důvěru v demokracii a celý politicky systém? Upevní jeho stabilitu, nebo jej ještě více rozkolísá? Budou voliči doma důvěřovat volbě lidí žijících mimo tuto zemi, která třeba zvrátí „domácí“ výsledek? A jak domácí voliči přijmou převrácení výsledku, které přijde od pro ně nesrozumitelné a jen složitě představitelné skupiny voličů kdesi v zahraničí? Kdo tam hlasoval? Jaké má vazby na ČR?

Důvěryhodnost samotného procesu bude nabourána a okno otevřené pro zpochybňování volebních výsledků se bude složitě zavírat. Což nakonec povede k dalšímu oslabení důvěry v demokratický proces a demokracii samotnou. A to je řeč jen o interpretaci a přijetí výsledků, nikoli o možnosti faktické manipulace.

Jde-li navrhovatelům a vládě o českou demokracii, měli by schvalování tohoto zákona minimálně odložit a vyvolat o něm vážně míněnou celonárodní diskusi zohledňující všechny přednesené protiargumenty.

(Odpověď na anketní otázku Newsletteru IVK únor/2022: Jaká největší rizika podle Vás plynou z přijetí korespondenční volby?)

Převzato z webových stránek Institutu Václava Klause

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…