Filip Šebesta: Státy EU na svém jednání de facto vytvořily nový ropný kartel

04.06.2022 15:29 | Komentář

Benzin měl zlevnit, nezlevní, hlásají dnes titulky novin a zpravodajských serverů. Inu, „když je válka, tak se musí vyhrát, to mi nikdo nevymluví,“ řekl by Haškův klasik. Česká vláda přivezla z bruselské Rady zdánlivý úspěch, díky tlaku a neústupnosti maďarského premiéra podpořeného nedávným drtivým vítězství jeho strany Fidesz v parlamentních volbách není do ropného embarga zahrnuta ropa dovážená ropovody, včetně pro nás klíčové Družby.

Filip Šebesta: Státy EU na svém jednání de facto vytvořily nový ropný kartel
Foto: Archiv Filipa Šebesty
Popisek: Analytik Filip Šebesta

Státy Evropské unie na svém jednání de facto vytvořily nový ropný kartel, není to původní OPEC, ale spíše jakýsi OPIC, tedy Organization of the Petroleum Importing Countries. Obchod s energetickými surovinami má ale jako každý obchod dvě strany a čekat, že krok EU zůstane bez odezvy té druhé, by bylo naivní. Stejně jako to, že zdražení našich pohonných hmot jakkoli ovlivní ruské vojenské tažení. A Ukrajina? Ta svůj vděk vyjádřila způsobem již tradičním: Je to málo a je to pozdě. Podle redaktorky Echa Lenky Zlámalové prý „zůstáváme jedni z největších Putinových rublových plynových vazalů“. Ideální by asi bylo spáchat rituální sebevraždu, tím bychom nejspíš světu a všem obětem jeho nespravedlností pomohli nejvíce.

Benzin měl ke dnešku díky vládnímu zásahu zlevnit (snížení spotřební daně o 1,5 Kč/l), ale díky jinému zásahu – embargu domluvenému v Bruselu – bude jediným výsledkem snížení příjmů státního rozpočtu. Právě v tomto kontextu je třeba vnímat maláčování ministra Jurečky. Výmluvný je titulek dnešní MFD „vláda opět zkusí schválit 5 tisíc na dítě“. Inu, za zkoušku nic nedáte. Proč se vůbec zatěžovat podstatou problému, že? Podobě je na tom i předvolební metropole: „Praha jde ve stopách vlády. Na boj s drahotou pošle rodinám a seniorům miliardu“ (E15). Peníze, nikoli kádry, u nás zkrátka rešajut vsjo. Může se vůbec ještě někdo divit nad výší naší dnešní inflace?

A do toho všeho ještě paní Nerudová. Oznámila kandidaturu, bude se ucházet o funkci české Čaputové. Slovenskou politiku v posledních letech mnozí sledujeme se zvláštní libostí – že někde jsou na tom i hůř… Tak se možná brzy dočkáme. Švejkem jsme začali, tak s ním skončeme. „Je toho hodně, všeho moc škodí.“

Převzato z webových stránek Institutu Václava Klause

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…