František Cerha: Největší omyl pražské kavárny

03.03.2014 10:17

Tak jsem se v nejnovějším Reflexu z úst Tonyho Ducháčka dočetl, že největším nebezpečím pro republiku je komunismus a Miloš Zeman. Naopak Andrej Babiš je podle Tonyho de facto zachráncem republiky, protože odebral hlasy komunistům a socialistům, kteří v důsledku Babišova úspěchu nebyli schopni společně po volbách vládnout. Tony sice Babiše nevolil, přesto ho svými pomýlenými vývody v očích řady lidí legitimizuje.

František Cerha: Největší omyl pražské kavárny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš, ministr financí

Názor, že Babiš je vlastně zachráncem republiky před morem komunismu a prezidentem Zemanem, je největším omylem současnosti. V tomto bludu bohužel žije řada lidí, pro které se vžilo označení „pražská kavárna“. Tato neformální skupina se v hodnocení Zemana a Babiše katastrofálně mýlí.

Pražská kavárna je silně antizemanovská, ale k Andreji Babišovi až překvapivě smířlivá.  Ten je si navíc této smířlivosti vědom a některými představiteli „pražské kavárny“ pragmaticky manipuluje a činí z nich užitečné idioty. Příkladem budiž např. známý „protikorupčník“ David Ondračka. Jeho jméno vystřelil Andrej Babiš v listopadu 2013 v souvislosti s funkcí ministra vnitra za ANO. Ondračka ihned tuto „nominaci“ přijal, ale ministrem se nakonec „překvapivě“ nestal. Novinové titulky „Babiš chce na vnitro bojovníka proti korupci Ondráčku“ však už nikdo opravit nedokáže a z hlavy občanů nevymaže.

Dalším podobným „užitečným idiotem“ se stal bývalý prezidentský kandidát Vladimír Franz, kterému nabídl Babiš náměstka na „kultuře“. Franz nabídku promptně přijal, nakonec z toho byl „jen“ poradce ministra. No nevadí, aspoň něco.

Užitečnými idioty jsou i lidé z iniciativy Rekonstrukce státu. Babiš jim nasliboval hory doly, text výzvy podepsali všichni kandidáti ANO 2011, ale již dnes se ukazuje, že šlo o pouhé proklamace a nesplnitelné sliby. Je prazvláštní, že představitelé Rekonstrukce státu nestojí již dnes na barikádách, když předseda poslaneckého klubu ANO 2011 Jaroslav Faltýnek chce znovu zavést státní podporu výroby elektřiny z bioplynu, což je jasná nahrávka zájmům Agrofertu.

Kde je Rekonstrukce státu v situaci, kdy chtějí poslanci ANO navrhnout omezení doby, kterou mají poslanci na svou řeč před plénem sněmovny?  Už Masaryk říkal, že demokracie je diskuse a že často bolí, To takový Hitler měl parlament za „žvanírnu“…

Nejnovějším užitečným idiotem v řadě je Jan Kasl. Člověk, který se v uplynulých letech stylizoval do role „morálního svědomí Prahy“, okamžitě skočil po nabídce Babiše vést kandidátku ANO v bitvě o pražský magistrát. Vůbec mu ale např. nevadí, že jeho „šéfkou“ – předsedkyní ANO v Praze se před několika málo dny stala dlouholetá členka ČSSD Radmila Kleslová. Paní, která v osmdesátých letech aspirovala na roli Mata Hari komunistické špionáže. Kleslová je navíc pupeční šňůrou spjata s lidmi jako Tomáš Hrdlička či Petr Hulínský. Jestli někdo opravdu věří, že se mohla stát místostarostkou na proslavené Praze 10 bez dohody a spolupráce s výše uvedenými pány, je buď bezmezný naiva, nebo není duševně v pořádku.

Užitečným idiotem naopak není Pavel Telička – lídr kandidátky ANO ve volbách do Evropského parlamentu. Telička je totiž ze stejného těsta jako jeho šéf Babiš. Oba pochází z prominentních komunistických rodin, oba proto bez problému vystudovali nejlepší komunistické školy, byli aktivní v SSM a samozřejmě byli i členy KSČ. Babiš za komunismu působil v zahraničním obchodu, Telička na ministerstvu zahraničí. Pokud by nepřišel Listopad 1989, byl by Babiš ředitelem některého státního podniku a žil by si životem komunistického prominenta. Telička by vysoce pravděpodobně působil na některé prominentní ambasádě a věrně sloužil KSČ. Mezi oběma muži je jen jeden rozdíl – Telička je o generaci mladší než Babiš, a tak se nestihl zaplést s komunistickou státní bezpečností.

Kapitolou sama pro sebe jsou aktivní podporovatelé Andreje Babiše z řad umělecké smetánky. Až na výjimky je spojuje jedno jediné – jejich hudební turné, divadelní představení, výstavu atd. sponzorovala Nadace Agrofert. Vyprávět by mohli Karel Gott, Marie Rottrová, Richard Krajčo a mnoho dalších představitelů tzv. „kulturní elity“.  Vlastně to ale není nic moc překvapivého – podobně se část „umělecké smetánky“ chovala už za nacismu i komunismu. Nepochopitelnou shovívavost kulturních elit k Babišovi mi vysvětloval jeden známý pražský herec slovy: „buď už prachy dostali, nebo čekají, že by nějaké mohli dostat a nechtějí si to s Babišem rozházet“.

Pražská kavárna by konečně měla prozřít, smířit se s prohrou Karla Schwarzenberga v prezidentské volbě a přestat bojovat minulé války. Miloš Zeman již totiž dávno není tím největším nebezpečím (je otázka, zda jím někdy byl), tím je Andrej Babiš a jeho filozofie „řídit stát jako firmu“. Howgh.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Divé činy v pozadí divočiny

9:39 Ladislav Jakl: Divé činy v pozadí divočiny

Až pojedu zítra (3. května) od Mariánských lázní směrem na Cheb, budu se dívat doprava. Což se na to…