František Kolařík: Miliardáři nastupují

02.05.2013 20:02

Politický systém se třese, česká politika je v krizi či přímo v agónii. Tato a další podobná tvrzení a nálady ovládají nynější český mediální svět. Jsou vyslovována tak často, že už jsou považována za axiomy. Téměř všichni tyto názory přijali za své bez ohledu na to, zda odpovídají, či neodpovídají skutečnosti.

František Kolařík: Miliardáři nastupují
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Koneckonců realitou je to, co se za ni rozhodne považovat většina. Z krize je třeba hledat východiska. A je třeba vytvářet novou, lepší českou politiku. Významní hospodářsko-političtí hráči pak v návaznosti na ono hledání něčeho nového, lepšího v politice stále více usilují o nalezení cest k jejímu ovládání nebo alespoň silnému ovlivňování.

Posílení byznysu

V červnu 2012 se v rozhovoru pro týdeník Reflex vyslovil Petr Havlík k sílícímu a stále více veřejně se projevujícímu vlivu některých českých miliardářů na domácí politiku. Podle Havlíka je k tomu vede kromě nedůvěry ve funkčnost českého státu také snaha o zviditelnění se a o společenské uznání a dále snaha o udržení či spíše posílení jejich byznysu.

Po deseti měsících od zveřejnění tohoto rozhovoru můžeme vysledovat ještě jeden trend. Získat pomocí vybudování nebo ovládnutí silných mediálních skupin vliv na tvorbu společenské nálady, a politiku tak (ne)přímo ovládnout.

Mediální divize

Příkladem takového směrování mohou být poslední akvitity Andreje Babiše, který svůj holding Agrofert rozšířil před rokem a půl o politickou divizi nazvanou ANO 2011. Doposud vydával ve své mediální divizi pouze týdeník 5+2, který je v nákladu milión výtisků zdarma roznášen do českých domácností a který se prezentuje jako apolitická a na regionální zprávy zaměřená tiskovina.

Před několika dny odkoupil Babiš od jiného miliardáře, Zdeňka Bakaly, vlastnícího vydavatelství Economia slovenské vydavatelství Ecopress, pod něž spadá také titul Hospodárske noviny. Tím postoupil o třídu výš k deníku, který je opět vnímán víceméně apoliticky. Ovládnutí jedněch slovenských novin může být rozcvičkou pro vstup na Babišovo hlavní hřiště, kterým je Česká republika.

V posledních týdnech se vedou důvěrná jednání mezi Babišem a tradičními vydavatelskými domy ze Švýcarska a Německa. Výsledkem má být odkoupení skupiny Ringier Axel Springer CZ (mj. Reflex, Blesk, Sport) . V zákulisí se Babiš netají tím, že by do své mediální divize rád získal ještě nějakou televizi. Pokud by k tomuto nákupu skutečně došlo, mediální divize Agrofertu by mohla vytvářet téměř dělostřeleckou podporu pro již zmíněnou divizi politickou v podobě ANO 2011.

Jako firma

Vývoj Babišova hnutí ukazuje, že jeho majitel přes všechny své proklamace o vnitřní demokratičnosti chce toto uskupení řídit podobně jako podnikatelský subjekt, tedy v lepším případě jako osvícenou diktaturu. To zřejmě naráží na vnitřní odpor těch členů, kteří začali s Babišem spolupracovat v domnění, že skutečně půjde o nějakou ideální politiku, jejímž základem jsou demokratické volby.

Z pěti místopředsedů zvolených před dvěma měsíci už čtyři na svá místa rezignovali. Hlavním bodem politického programu hnutí ANO se podle zpráv z víkendového sezení jeho delegátů stává čerpání peněz z evropských dotací. No aby ne, když holding Agrofert patří k jejich největším příjemcům dotací v Česku.

Bakaloviny

Ani Zdeněk Bakala nelení. Vlastník vydavatelství Economia (mj. Hospodářské noviny, Respekt, Ekonom) podle v tomto týdnu zveřejněné zprávy odkoupil od amerických finančníků internetovou mediální skupinu Centrum Holdings (hlavně Aktuálně.cz a Deník Insider). Takže můžeme v předtuše voleb roku 2014 čekat sílící podporu sbližování  politického subjektu Bakalova byznysového partnera Karla Schwarzenbergova s očekávaným volebním vítězem.

První vlaštovkou v tomto směru může být postoj k čistkám v Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR). Bakalova mediální skupina se k této záležitosti staví velmi vlažně, podobně jako Schwarzenbergova politická strana, která s ČSSD zobchodovala některé funkce v ÚSTR.  Vše pod značkou odpolitizování a odborného přístupu.

O odborném přístupu mluví i Andrej Babiš a v posledních dnech s pomocí neznámých finančních zdrojů a některých populárních osob znovu jakoby ožívající Tomio Okamura. Politika jako nástroj řízení státu by prý neměla být ani pravicová ani levicová, ale manažersky odborná. Takový způsob řízení může či spíše musí platit pro podnikatelskou skupinu, ale ne pro demokratický stát. V opačném případě by přestal být demokratickým státem.

František Kolařík
Autor je manažer

Publikováno se souhlasem vydavatele.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

dezinformace

Dobrý den, tvrdíte, že dezinformace existují. Můžete definovat tento pojem, protože to zatím nikdo v ČR neudělal, ale hlavně, že tato vláda pořád mluví o tom, jak se tu šíří a jak s nimi bude bojovat. A výsledek je takový, že jak sám říkáte, se tu řada lidí bojí pak narovinu říci to, co si myslí

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Robert „Kennedy“ Fico?!?

18:08 Pavel Foltán: Robert „Kennedy“ Fico?!?

„The Live and Times of Judge Roy Bean“ (USA 1972) anebo „The Postman“ (USA 1997) a podobně. Tam to c…