František Mareš: Když je ti padesát aneb kolikrát kolem rovníku…

03.06.2022 13:20 | Komentář

V sobotu 4. června se uskuteční 50. Líšenský pochod Českým rájem. Tento, mezi našimi i zahraničními turisty známý pochod nejkrásnější krajinou naší země, se poprvé uskutečnil před padesáti dvěma roky (1970). Letošní výročí posunul o dva roky covid 19.

František Mareš: Když je ti padesát aneb kolikrát kolem rovníku…
Foto: Facebook akce
Popisek: Líšenské pochody Českým rájem

Pochod měl název Líšeňská padesátka a prvního startu se účastnilo 76 turistů.

Popularita pochodů spojených s návštěvou neobyčejně krásných míst, kterými je Český ráj doslova poset, již v pátém ročníku přivedla na start víc jak 1000 turistů - chodců.

To ještě na start svolával a startoval údery na pořádný buben Jiří Zahradník starší. A tato doslova hřmící fanfára, provázela borce na jejich cestě několik ročníků.

Pochod se stal pro „Líšeňáky“ jednou ze stěžejních akcí roku a ta pozvolna přerostla v tradici a skutečně překročila region kraje, Českého ráje, Čech a na start pochodu přivedla i Poláky a Němce.

Trasami Líšeňských pochodů prošly do dnešních dnů doslova desetitisíce turistů a kdyby se spočítaly jimi ušlé kilometry, obkroužily by doslova několikrát rovník.

Líšný je malá obec nedaleko známého turistického centra Malé Skály s nádherným hřebenem Suchých skal. Z horizontu kolem něho jsou vidět bílé Krkonoše. Kraj vábí umělce a po staletí inspiroval místní skláře a vdechoval jejich fantazii do sklenic, figurek, plastik a všeho, co v sobě dokáže sklo a sklářské ruce uchovat pro nás i ty po nás.

Dnes, kdy zápasíme se vším možným, i s tím, aby se děti zvedly od hloupých počítačových her a udělaly krok a abychom se všichni chvíli dívali kolem sebe, kde žijeme a kde žili naši rodiče a prarodiče a abychom jim někde v hlubokém nitru poděkovali, že jsme zde doma, je Líšeňská padesátka, kterou iniciovali sokolové, tradicí a dokladem pravdivosti slov starých sokolů: „Když se ruka k ruce vine, tak se dílo podaří…“ o zdravém duchu v zdravém těle nemluvě.

A poděkujme všem, kteří zítra zajistí průběh pochodu, že jsme rádi, že tato tradice žije a věřme, že bude žít.

Připomeňme si tedy s povídáním o Líšeňské padesátce i několik dnes již historických fotografií z života Sokola Líšný a popřejme zítřejším borcům dobrý krok a pochodu samému dobré vykročení do roku 51.

(Reportáž ze zítřejší Líšeňské padesátky otiskneme v příštím týdnu.)

František Mareš

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…