František Mareš: Knihy nakladatelství Olympia do celého světa.

14.08.2022 17:06 | Komentář

„Slavnostní předání diplomů z rukou náměstka Martina Smolka bylo završením letního jazykového kurzu v Poděbradech, které pravidelně pořádá Ministerstvo zahraničních věcí pro české krajany…“

František Mareš: Knihy nakladatelství Olympia do celého světa.
Foto: Olympia
Popisek: Logo nakladatelství Olympia

Tolik říká část tiskové zprávy o mimořádné události, kurzu, jehož význam si mnozí z nás v chaotické a turbulentní době tisíců a tisíců  masmédii chrlených nepodstatných zpráv, bohužel, vůbec neuvědomují.

Přes šedesát studentů z Argentiny, USA, Brazílie, Chile, Kuby, Kanady, Barmy, Sýrie, Ukrajiny a Srbska převzalo 12. srpna v Černínském paláci z rukou pana náměstka ministra zahraničních věcí, Martina Smolka, diplomy potvrzující znalost českého jazyka.

Zvláštní okamžik. Absolventi v rozličných věkových kategoriích potleskem zdravili úspěch každého z nich a čeština byla v tom okamžiku „ jejich řečí“.

Studenti a učitelé jazykového kursu MZV ČR při předávání diplomů v Černínském paláci.

Zamyslíme-li se nad velikostí významu této akce, dotkneme se všech aspektů po léta tolikrát

diskutované „ české malosti“, ztráty sebevědomí, českého služebnictví a mnohých polofilosofických žurnalistických klišé, kterými jsme čas od času ohlupováni.

Zájem víc jak šedesátky studentů ze všech možných koutů světa je potvrzením faktu, a ten je neodmyslitelný, že právě Češi byli jedněmi z prvních, kteří svým životem a působením v zahraničí formovali podobu civilizace ve všech jejích oblastech. V kultuře, umění, ekonomice i vědě.

Bohužel, my, této oblasti nevěnujeme ve školách i ve společnosti samé, takovou pozornost, jakou by si zasloužila. Není to jen tenis, fotbal, hokej čím jsme známí ve světě. Ti, kteří odešli v několika vlnách z Čech, si odnesli nejen jazyk, vědomosti, jedinečnost, ale především onu průkopnickou vůli, která nám mnohým po léta chyběla a chybí: být v konkurenci světa jedineční a první.

Stavme na těchto nejtvrdším civilizačním bojem prověřených faktech.

Studenti Ministerstvem zahraničních věcí ČR pořádaného kurzu potvrzují, že kolem celého světa žijí naši krajané. A že všude tam jsou naše stopy.

A vzpomínáme-li jich, je třeba v kontextu řečeného připomenout, že knižní trh již dvěma díly pentalogie  obohatil projekt Art Fora 21 Bohemia, Dějiny sebevědomí – Diplomaté bez pasu. Autorem projektu je Petr Kršák. Význam Dějin sebevědomí je v jejich komplexním zpracování

a přiblížení našemu i zahraničnímu čtenáři česko-slovenského významu ve všech oblastech lidské činnosti na světě. Jedinečnost tohoto projektu mu dává prioritu být součástí našich   knihoven i knihoven jiných zemí a především vytvořit prostor pro pochopení odborné i lidské velikosti našich  předků i současníků a jejich významu v „ konkurenci světa“.

Svět měří velikost myšlenek a činů  jinými mírami než počtem obyvatel a čtverečnými kilometry země. Vyslovené a uskutečněné a je jedno v jaké řeči a kým, překračují myšlenky hranice mezi státy a světy, aby posouvaly člověka a lidi cestou vzdělanosti a vědění k poznání sebe sama.

Manager Olympia, Mgr. F. Mareš při prezentaci. Náměstek ministra MZV, Martin Smolka, a zvláštní zmocněnec J. Krátky. 

Jsou potvrzením obyčejné lidské touhy být prvním. Dějiny sebevědomí, i když zatím jen prvními dvěma díly, tento úkol historií reálného potvrzení, plní. Stanou se jedním z titulů, který si budou budoucí zahraniční studenti, a nejen oni, odvážet domů z Čech a Slovenska.

Ale zpět k zahraničním studentům.

Nakladatelství Olympia, vyhlásilo pro svoji nejbližší nakladatelskou orientaci program: Vzděláním a sportem k sebevědomí. A mělo možnost všem studentům darovat u příležitosti předání diplomů knihy své produkce:                                                                                                                                                             

Strážce pražských ulic, aby nezapomněli na Prahu, České vánoce, aby si nesli domů krásu našich tradic a lidového umění řezbářů i betlémů a osudové Verše Jana Zajíce, studenta, který se jako Jan Palach, na protest vstupu vojsk Varšavské smlouvy, upálil.

Tyto tři publikace vytvářejí základ budoucí knižní komunikace, prostřednictvím které bude Olympia plnit zahraniční část  programu Vzděláním a sportem k sebevědomí.                                                  

Setkání se studenty a setkání s účastníky XIV. mezinárodní konference českých škol v zahraničí

Ing. K. Hejna, ředitel Olympia,  předává knihy absolventům.

v červenci, jsou pilotními kroky nakladatelství Olympia v prezentaci jím vydávané literatury do zahraničí. Bude realizována v celém obsahovém spektru edičního plánu. Na jeho základu vzniknou  vazby nakladatel a čtenář. Je jedno zda zde, či v jiném koutu světa. Čtenář jen musí vědět, že jeho názory a zkušenosti jsou pro nás mostem, po kterém se dá kdykoli přijít.

Projekt Vzděláním a sportem k sebevědomí, dává neuvěřitelný prostor k určení sebe sama. Šíře záběru může mnohému připomínat řeckou kalokagathii, sokolské heslo: „V zdravém těle zdravý duch!“ , ale i slova J. Jungmanna: „ Národy nečiní především velkými jejich velikáni, ale vyspělost nesčíslných, průměrných lidí.“ A zbývá dodat, tolikrát těžkou chvílí v historii  prověřených, několik slov: „ … a jejich zlaté ruce.“

A tito lidé jsou a vždy byli tváří i budoucností naší a kterékoli jiné země. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…