František Mareš: Velikost obyčejného

17.10.2022 9:24 | Komentář

„Lásku cítím k lidem, ke zvířatům, stromům i celé přírodě, ovšem kůň je moje soukromé tajemství všeptané do vrby. Moje po staletí sdílená legenda. Symfonie barev a zvuků. Poselství křivek a barevných tónů. Vzpínající se kůň je vertikálou směřující ke slunci a hvězdám, běžící je horizontálou krásy. Kůň pro mě představuje eleganci, nonšalanci, empatii – tedy vlastnosti, které mnoha lidem chybí.“

František Mareš: Velikost obyčejného
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: psací stroj

To je vyznání spisovatelky Marcelly Marboe – Hrabincové, držitelky několika literárních cen a autorky knihy Ali a kůň za milión miliónů.

Tato kniha vychází jako první v programu vyhlášeném  nakladatelstvím Olympia: „ Vzděláním a sportem k sebevědomí.“

Ali je knihou, kterou děti vstupují tak trochu do pohádky a dospělí do dětství. A to jim dovoluje spolu s autorkou vyprávět. Je to kniha, kterou předznamenává dětská kresba tajné mapy tajemné země,kousíčku polabského kraje mezi vesničkami Smíškov a Knížkov, s rybníkem, chaloupkou Dědka s Bábou, stavením paní Ježibaby, statkem a sedmi kluky-loupežníky, a samozřejmě s královstvím Ali a jejího osmdesátiletého bratra, tedy Bratra Sokola, žijícího v zásadách hesla: „ V zdravém těle, zdravý duch!“ A samozřejmě kocoura Edisona, kuřete Plivníka, poníka Zbojníka a dalších hrdinů báječného a navýsost humorného vyprávění o životě v této zemi.

A celou tuto krásu je možno obhlédnout z koruny staletého dubu. Ale je třeba umět se dívat. Je třeba umět se dívat očima svérázné osmileté Ali. Protože dětské dívání má v sobě kouzlo fantazie a ta každému, alespoň na chvíli, dovoluje mít svůj svět a prostor. Mít právo na pravdu, a vlastní zkušenost a prostor nejen snít, ale ze snů stavět svět.

Ale nevyprávějme o ději knihy půvabně ilustrované výtvarnicí Helgou Hrabincovou. Čtěme ji.

A chvíli ji žijme. Na zkoušku, jsme-li toho ještě schopni.

Dva po věky prolínající se světy. Ten dětský a svět dospělých, se otevřením knihy protnoiu v průsečíku perspektivy prožívaných dnů a roků. A ten průsečík má jméno.  Je to život.

A protože každý život je příběh a vlastně každé umění je příběhem, je třeba o nich umět vyprávět.  A autorka Ali nám všem především vypráví.

Vítězná cesta dětských voltižérů vedených Bratry Sokoly z tajemné křížkovsko – smíškovské země, aby i v Praze byli první a přijal je pan prezident, je náhle prostorem k dětskému i dospělému  hledání tváře naší budoucnosti.
Ali, po vyhraných voltižérských bitvách, se houpe v koruně starého dubu a vidí padat hvězdu. Ten, kdo ji vidí si může něco přát a přání se mu splní. Prý třikrát. A tak si Ali přeje a hned pro všechny a třikrát, kdyby se přání nesplnilo napoprvé, aby všichni měli svět jako ten její. Trochu obyčejný, trochu bláznivý, trochu – no, abychom se chvíli dívali kolem sebe. A snažili se pochopit Shakespearova slova:

„ Bláznovství, pane, obchází kolem světa jako slunce; není místa, kde by nesvítilo.“

Přejme si tedy dlouho postát na slunci s dětským bláznovstvím a zkusme pochopit velikost  obyčejného pozdravení: „ Dobrý den.“

Ali a kůň za milión miliónů je jako most, který kdo přejde, má právo vyprávět. Vyprávět a být těm druhým blíž … A kdyby mu náhodou chyběl příběh, ať jenom obyčejně  čte. Je přece vždy  co a komu.

Pro všechno, v příběhu o Ali a koni za milión miliónu odvyprávěné a ukryté,  je kniha navržena na prestižní literární cenu. Ale neprozrazujme zatím její udělení.

V sobotu  22. října bude Ali slavnostně pokřtěna na závodišti v Pardubicích. Jejím kmotrem bude ing. Václav Chaloupka, několikanásobný vítěz tohoto světového závodu a společně s autorkou Ali předají vítězi Velké Pardubické a jeho týmu.

Autogramiáda se sklenkou vína ze sklepů Piere Richarda od firmy Konečně víno pro dospělé a kornoutem bonbonů pro děti bude na stánku Olympia.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…