František Matějka: Lenka Bradáčová versus šmejdi... 2:0

31.07.2012 18:15

Hloupé zdůvodnění, proč přes snahu některých politiků a na ně napojených čerpačů dotací a státních zakázek nešlo nejmenovat Bradáčovou, a k tomu čas na zajištění informací z otevřených kauz a jejich úklid.

František Matějka: Lenka Bradáčová versus šmejdi... 2:0
Foto: facebook
Popisek: František Matějka

Takový je můj závěr po zhlédnutí obou tiskových konferencí ministra spravedlnosti Blažka ve věci jmenování vrchní státní zástupkyně v Praze.

Ve městech, krajích a na úrovni státu docházelo a dochází k rozkrádání peněz skrze zmanipulované prodeje veřejného majetku a kvůli existenci dotačních projektů, které z důvodu jejich absurdního účelově založeného počtu i zaměření už téměř ani nejde zkontrolovat. Trvalo to celých dvacet let, než se u policie, státních zástupců a na soudech našla nová krev, která nehodlá akceptovat vazby služebně starých kádrů na politiky a jde po nich bez rozdílu umístění jejich pořadí v paragrafech Ústavy České republiky. V poslední době zaznamenávám, že dochází k určité nápravě, a že ti, kteří se cítili být po celou dobu beztrestní, končí. Pro řadu z nich ten konec nebude znamenat jen odchod z politiky, ale velmi pravděpodobně také příchod před soud.

Jiří Pospíšil většinou nápady a návrhy jiných vydával za své a například nový občanský zákoník, kterým se prsí, považuji za jeden z největších útoků na občanskou svobodu. Vždy měl rád pozornost médií a svým vystupováním jí uměl dát důvod k příchodu na scénu - zejména pak s pomocí naší vaší ČT a jejích zaručeně „nestranných“ a „vyvážených“ brainwashingových pořadů typu Otázky Václava Moravce. Jmenování Bradáčové by bylo dle mého soudu jedním z těch lepších rozhodnutí, byť na návrh nejvyššího státního zástupce Zemana - tedy body opět tak nějak bez vlastního přičinění. Po kauze Davida Ratha (1:0) a jejích výstupech v médiích však bylo najednou hodně šmejdům jasné, že taková ženská u jednoho zářezu nezůstane. To, co dělal Rath nebo lidi v kauze letadel CASA, byla zajetá praxe představitelů ODS, ČSSD (zmateně tleskající Bohuslav Sobotka si bláhově myslí, že Rathem to končí) i bývalých lidovců z TOP09 dlouhé roky. Její příchod na vrchní státní zastupitelství v Praze, tedy tam, kde kvůli výši škody končí při dohledu na práci policie každý závažný případ prodeje veřejného majetku nebo dotačního podvodu, se stal pro mnohé noční můrou.

Podle mého názoru chtěli skrze odvolání Pospíšila získat čas na nalezení důvodů, proč Bradáčovou nejmenovat. Když se nepodařilo najít nic z její minulosti, snažili se najít chybu ve způsobu jejího navržení nejvyšším státním zástupcem. Ani to se nezdařilo a tak alespoň získali čas a skrze starší kádry, kteří na vrchním státním zastupitelství vykonávali práci v době, kdy nejvyšší pozice nebyla obsazena, získali informace z živých kauz, čímž získali čas na úklid a přípravu na obranu.

Dnešním dnem je Lenka Bradáčová (2:0) vrchním státním zástupcem (sorry, ale genderové ohýbání názvů funkcí fakt nemám rád). Setkal jsem se s tvrzením, že policie, státní zástupci a soudci podlehli „volání lidu“ a snaží se teď jít po politicích proto, aby tu chuť na krev ukojili, a že Lenka Bradáčová jede na stejné vlně. Nemyslím si to. Já tvrdím, že pár lidí z těchto tří součástí státní moci jen přestalo podléhat „volání politiků“ a začalo dělat svou práci. Držím jim palce, protože to při boji se šmejdy nebudou mít vůbec jednoduché.

Některé z dřívějších činností Lenky Bradáčové (zdroj ČTK)

Dozorovala mediálně sledované případy - vraždu Jana Rokose, kterého zabila matka s přítelem, mačetový útok v Novém Boru, případ "ústeckého řezníka" Miroslava Ritticha či útok z Tanvaldu, kdy rozhodla, že zastřelení romského mladíka se nedá kvalifikovat jako vražda, neboť mu předcházelo napadení nožem.

- Postavila se také za vyhozeného žalobce, který kritizoval zastavení trestního stíhání někdejšího vicepremiéra Jiřího Čunka. V roce 2009 vyzvala k odchodu nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou.

- Kritizovala nečinnost pražského vrchního státního zastupitelství, které nereagovalo na výzvy švýcarských orgánů připojit se ke stíhání a k vymáhání škody na manažerech Mostecké uhelné.

- Vloni začala trestně stíhat dva úplatné litoměřické soudce.

- Letos v květnu vzbudila pozornost v souvislosti s údajnou korupční kauzou hejtmana a poslance Davida Ratha. Bradáčová případ od začátku dozorovala, později jej předala středočeskému krajskému státnímu zastupitelství.

Psáno pro blog idnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: František Matějka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…