František Matějka: Politici, zastavte válku s lidmi. Nemůžete ji vyhrát

26.02.2012 21:53

„Kyberprostor je totiž všudypřítomný a bezhraniční. Hrozby se šíří velice rychle. Je to úplně něco jiného, než když vám za hranicemi vrže 150 tanků, které vidíte a slyšíte.“ Chtějí právo na odpojení internetu.

František Matějka: Politici, zastavte válku s lidmi. Nemůžete ji vyhrát
Foto: facebook
Popisek: František Matějka

Prý kvůli národní bezpečnosti. Jakoby nestačilo, že zavírají lidi za slova pronesená na veřejnosti a říkají tomu verbální trestné činy.

Výše uvedenou citaci experta na IT Aleše Špidly, bývalého zaměstnance ministerstva vnitra, doplňuje Oldřich Krulík z policejní akademie: „Jakákoli masivní investice do informační bezpečnosti je tak pouze dotahováním mnohaletého manka. Rezignace na investice do konkrétních bezpečnostních opatření by takřka jistě znamenal velké ztráty, včetně rostoucího ohrožení hospodářství státu a jeho konkurenceschopnosti.“ To vše v souvislosti se vznikem Národního centra kybernetické bezpečnosti, jehož náplní prý bude pomáhat státním institucím při zřizování jejich bezpečnostních týmů a bezpečnostní infrastruktury a snažit se chránit strategická místa před kybernetickými útoky. V rámci připravovaných zákonů bude mít premiér právo vyhlásit stav kybernetického nebezpečí a nechat odpojit internet.

Internet je to poslední, co si současní politici mohli přát. Aleš Špidla má v principu pravdu, když říká, že je to něco jiného, než když máte za hranicemi 150 tanků, které vidíte a slyšíte. Uvědomuju si to každý den, když slyším a čtu o společných politikách, potírání základních funkcí státu v souvislosti s jeho obranou a odevzdáváním svrchovanosti na nadstátní instituce, o tzv. solidaritě, skrze kterou nás připravují o vydělané peníze, nebo když přijdou zase s nějakou humanitární myšlenkou jak zlikvidovat jinak myslící. Když k tomu někdo pronese slova o nutnosti „masivní investice“, přičemž zastává nějakou funkci ve státním aparátu a jeho dosavadním systému, jsem ostražitý dvojnásob.

Politikům je internet dobrý tak akorát na to, aby se díky němu dostali zase k nějakému voliči, který jim v načasovaný okamžik hodí hlas do urny. To se mohou přetrhnout. Když pak chce občan najít nějakou skutečně důležitou informaci, nikoli jen ty obecné fráze, nejenže ji na internetu hledá stěží, ale když ji chce po úřadu, ještě aby za ni platil. Internet a míra jeho dosavadní svobody, kterou lidem nabízí, je pro politika dobrý sluha, ale špatný pán. Ona síla internetu je totiž v poslední době právě v tom, že má možnost sdružovat pány, tedy lidi, kterým mají politici sloužit – a proto je nutné ho v očích politika hlídat, monitorovat, regulovat, omezit a když to nepomůže, tak pod deštníkem národní bezpečnosti i vypnout.

Lidé budou v digitálním věku stále o krok před politiky a jimi používanými nástroji na omezení svobody. Místo vymýšlení stále nových úřadů na hlídání uměle nastavené míry svobody stačí jediné. Přestaňte s lidmi válčit, protože tuhle formu války, kdy za hranicemi, které jste si zrušili, nevidíte a neslyšíte 150 tanků, prostě nemůžete vyhrát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: František Matějka

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla