František Matějka: Přijela Merkelová a my znovu barvili trávu nazeleno a písek nažluto

04.04.2012 15:07

No organizačně to měli zmáknutý. Ale občas tam ten chaos taky nastal. Oni si mysleli, že to mají zmáknutý, ale někdy se teda vloudila chybička, že i ti důstojníci byli vytřepaní, že.

František Matějka: Přijela Merkelová a my znovu barvili trávu nazeleno a písek nažluto
Foto: facebook
Popisek: František Matějka

Byly i takový věci i nesmyslný se dělaly, když třeba nám přijel generálmajor Brychta, přijel předat bojovou zástavu, tak zrovna bylo období, kdy už tráva žloutla a to, tak jsme chodili jak debili s takovýma, jak se stříká mandelinka, jo? Tak do takovýho toho nám nalili zelenou barvu a stříkali jsme třeba trávu. Aby byla zeleňoučká krásně. No, malovaly se chodníky, vobrubníky na bílo, jo? Prostě to muselo být. I takový věci se dělaly na vojně. Takže když někdo řekne, že to byla pakárna, tak, barvili jsme trávu. Tak fakt jako. Protože oni měli strach z těch generálů. To byly persóny, který vás mohly znemožnit životně. Ty důstojníky, takže oni udělali všechno proto, aby měli klid. A to byl systém, jak se říká zase, padajícího hovna. Zas ti důstojníci to přenesli na poddůstojníky a poddůstojníci to přenesli…

Výše uvedená citace člověka, který to na vlastní kůži zažil, je z diplomové práce Bc. Elišky Veselovské pod vedením doc. PhDr. Martiny Pavlicové, CSc, na téma Základní vojenská služba v letech 1946 – 2003 ve vzpomínkách pamětníků. Jo, zejména po roce 1968 se u nás děly věci. Když jsem včera ten cirkus viděl, vzpomněl jsem si na vyprávění svých rodičů, dědy a známých z okolí. Vojáci přiběhli k letadlu, roztáhli rudý koberec, Angela Merkelová vyšla na schody z letadla, počkala, až to pěkně narovnají, zapózovala fotografům se svým typickým držením rukou a prstů ve tvaru kosočtverce a nastalo období barvení trávy nazeleno a písku nažluto, kdy finále novodobého budování české verze Potěmkinovy vesnice jsme ukázali dokonce na akademické půdě.

Na rádoby volnou, otevřenou, demokratickou a upřímnou diskusi s ním mohli jen vybraní unijně uvědomělí, kteří prošli sítem novodobých politruků. Nic nenechali náhodě. Vždyť z toho byl dokonce i přímý přenos ve státní televizi a na excesy v podobě předem neschválených dotazů dnes není místo. Jo, zejména po roce 1968 se u nás děly věci. A jsou tu zas. Skoro bych řekl, že i po tom roce 68 měli na akademické půdě více odvahy.

Psáno pro blog idnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: František Matějka

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Milan Knížák: Dopis předsedovi vlády

15:48 Milan Knížák: Dopis předsedovi vlády

Dopis Milana Knížáka předsedovi vlády Petru Fialovi.