František Matějka: Proboha! Svoboda přece není jen mít co jíst a kde složit hlavu!

26.02.2012 7:34

Nedávno jsem napsal, že není chybou systému, že je zneužíván. Mýlil jsem se.

František Matějka: Proboha! Svoboda přece není jen mít co jíst a kde složit hlavu!
Foto: facebook
Popisek: František Matějka

Systém nastavili politici pro sebe, aby jim sloužil. Systém, který rozděluje lidi na nepostižitelné a pronásledované, na vyvolené (skrze volby paradoxně vlastně doslova) a ostatní.

Když se věnuji dílčím problémům, nepřehlížím ty podstatné. Jen na nich ukazuji jako na nejslabších článcích řetězu systému až na samotném konci každodenních lidských životů, jak je ve skutečnosti prohnilý. Za ekonomická rozhodnutí, která v důsledku znamenají vznik škody a dluhy, a která vláda a politici dělají běžně, si lidé v soukromém sektoru chodí sednout. Když uveřejníte klamavou reklamu, dostanete flastr, ale v případě politických lží na billboardech mají pardon předem. Výtvarník Roman Týc uhradil jím způsobenou škodu do poslední koruny, ale půjde do vězení, aniž by někoho znásilnil, přepadl, okradl nebo zabil. Z trestu vězení dostane mnohokrát okradeného živnostníka Karla Baštu až milost, když použil zbraň na ujíždějící vozidlo zlodějů, zatímco když někdo okrade jiné skrze dotace (ano, je to krádež, když o penězích jedněch rozhodují druzí, aniž by se prvních zeptali), je dáván za příklad ostatním.

Běžte a přimalujte tykadla lidem, co zbohatli při správě Vašich věcí, zatímco Vy máte kvůli jejich rozhodování co dělat, abyste uživili sebe a své rodiny. Půjdete do vězení, aniž byste někomu fyzicky ublížili. Chcete vychovávat své děti podle svých představ? Pouze a jedině v případě, že se vejdete do systémem stanovených pravidel. Pokud ne, nemusíte své děti ani bít, abyste ve vězení skončili také. Stačí, že jste prostě jiní, než úředně schválení. Nechcete se nechat ocejchovat sčítáním lidu? To by tak hrálo, existovat bez toho aniž by ti nahoře o Vás věděli, přestože po nich nic nechcete. Chtěli byste jíst a pít to, co si vyrobíte, a ještě k tomu nabídnout generacemi prověřené recepty jiným? Chraň Vás Bůh, abyste na něco takového pomysleli. Místo toho žerte státem schválené dovážené umělotiny a těšte se, až dotovaní vědci z Nizozemí dokončí nápad s průmyslovou výrobou umělého masa. Masová vláknina dlouhá asi dva centimetry, široká centimetr a tlustá zhruba milimetr zatím přišla na cca 6mil korun. Něco jako rádoby obnovitelná energie nebo oteplování. Tiskněte knihy, ale jen ty, které nebudou pohoršovat. Pište si své školní práce na téma Evropská unie, ale její kritiku vynechte. Jistě, právo na názor máte, ať už je jakýkoli, ale opovažte se ho sdělovat veřejně nebo před třemi a více lidmi, protože to už byste mohli být extrémním živlem, co podněcuje nenávist, třebaže byste měli tisíckrát pravdu, prověřenou životem. A také buďte tolerantní k netolerantním a rozum nechte stranou. Rozum a přirozenost jsme přece nahradili zákony, ze kterých povinnost k toleranci jasně vyplývá.

Začínám mít současného systému plné zuby. Jeho pravidla jsou politiky nastavena záměrně tak, aby systém při jeho pokojném využití nemohl změny přinést, resp. přinesl maximálně jen změny dílčí, které neovlivní základ. Ne, netoužím po revoluci, ale jinou cestou ke změně už je jen růst počtu lidí s rozumem. Jenže jak k tomu dojít, když to vše výše uvedené tlučou lidem do hlav už od základní školy, která je pod sankcí povinná? A k tomu všemu je tu mezi námi stále dost těch, kteří mají co umělého jíst a většinově kde svou státem sečtenou hlavu složit.

No, uvidíme letos. Třeba se něco zajímavého stane, co probere zase o pár lidí navíc. Co Vy víte, třeba u toho budete také...

Psáno pro blog idnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: František Matějka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…