František Matějka: Rath? David Rath? Neznám, v životě jsem o něm neslyšel

02.06.2012 11:03

Socialisté se teď trumfují v tom, kdo se ho lépe zřekne.

František Matějka: Rath? David Rath? Neznám, v životě jsem o něm neslyšel
Foto: facebook
Popisek: František Matějka

Budou volby a je potřeba, aby voliči zapomněli, že byl jedním z nich. Jenže když se v ČR řekne „ČSSD“, tak David Rath vypadne jako synonymum stejně, jako Gross, Škromach, Křeček, Sobotka, Zaorálek, Hašek, Palas, Špidla, Falbr, Rouček nebo Dienstbier či Štěch.

Rádi by ho vymazali a tak jistě není od věci připomenout, že si z něj ve volbách do sněmovny v roce 2006 udělali volebního lídra v Praze a stal se poslancem. Dostal tehdy od voličů i nejvíce přednostních hlasů. V krajských volbách v roce 2008 byl David Rath lídrem kandidátky ČSSD ve Středočeském kraji. Sociální demokraté tady vyhráli, a aby mohl být David Rath zvolen hejtmanem, vytvořila ČSSD v kraji menšinovou sociálnědemokratickou radu s podporou komunistů. V roce 2010 byl na druhém místě kandidátky do sněmovny ve Středočeském kraji. Na první místo si ČSSD sice dala Milana Urbana, jenže toho Rath přeskočil v počtu přednostních hlasů a fakticky tak u socialistických voličů opět vyhrál a byl zvolen poslancem.

Jeho parťáci mu tleskali dlouhé roky ve sněmovních lavicích a voliči byli šťastní, že jim jezdí v kraji autobusy „zdarma“. Teď se snaží Davida Ratha zřeknout. Místopředseda strany Michal Hašek korunoval všechny možné i nemožné výroky vedení ČSSD slovy „David Rath si musí srovnat sám se sebou, jaké signály vysílá veřejnosti, s tím už ale nechce mít ČSSD nic společného“. Velký kulový. David Rath Byl jedním z nejvýše postavených politiků ČSSD a kdykoli se jim to hodilo, vytáhli ho jak králíka z klobouku. Byl a nadále v očích rozumných lidí zůstává jedním z Grossů, Škromachů, kakaových Krausů, Křečků, Paroubků, Sobotků, Zaorálků, Hašků, Palasů, Špidlů, Falbrů, Roučků nebo Dienstbierů či Štěchů, i kdyby mu teď před volbami chtěli nasadit oprátku vlastníma rukama a vymazat ho z paměti.

Jak v mých očích vypadá klasický český sociální demokrat v roce 2012? Mimo jiné taky jako David Rath, pane Hašku.

Psáno pro blog idnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: František Matějka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…