František Matějka: Stát dává státu pokuty a my je jak masochisté platíme z daní

26.01.2013 12:19

Státní instituce udělá chybu a jiná státní instituce jí za to pokutuje. Chybu neudělá instituce jako taková, ale konkrétní lidé.

František Matějka: Stát dává státu pokuty a my je jak masochisté platíme z daní
Foto: facebook
Popisek: František Matějka

V některých případech nejde o chybu z nevědomosti či nedbalosti, ale o účelové obcházení zákona, hraničící s trestnou činností. Jenže kde není žalobce, není soudce.

Každý rok udělují různé státní instituce jiným státním institucím stovky pokut v řádech desítek milionů korun. Špatně vypsaná výběrová řízení, blbě vedené účetnictví, chybně vykázané dotace, špatné zacházení s osobními údaji v rozporu se zákonem, neúčelné vynakládání prostředků ze státního rozpočtu, špatná inventarizace jim svěřeného majetku... Když cokoli z toho udělá soukromý podnik nebo živnostník, nesou do poslední koruny finanční postih na svých zádech, a když mají smůlu, dají si je policisté, státní zástupci a soudci k večeři. Když totéž udělá státní zaměstnanec, kterého si platíme ze svých daní, zaplatíme za jeho chybu opět ze svých daní. Říkám tomu občanský duševní a finanční masochismus.

Nejnověji jsou na řadě slavné Drábkovy sKarty. Úřad pro ochranu osobních údajů dokončil kontrolu na Ministerstvu práce a sociálních věcí ČR a je připraven udělit ministerstvu pokutu za nedostatečnou ochranu dat občanů. To je eufemistický výraz pro sprostý prodej dat o občanech České spořitelně. Jistě, chybu samozřejmě neuděl ten barák v Praze, ale lidi v něm. Někdo konkrétní prostě zmršil svojí práci a nastavil pravidla v rozporu se zákonem. Někdo, kdo by měl nést osobní odpovědnost za blbě odvedenou práci. Někdo, kdo by měl zaplatit pokutu. Místo něj však pokutu zaplatí ministerstvo, což neznamená nic jiného, než že ji zaplatíme my všichni z našich daní.

Platíme si byrokraty za to, že nás omezují, že vymýšlejí stále nová řešení čehosi, aby mohli za naše peníze přihrát někomu zakázku - a aby svou ´prací´ dokázali, že jsou potřební. Platíme je i v případě, že dělají blbě, a když udělají chybu, platíme pokuty za jejich přehmaty. Stát udělí státu pokutu a občan se prohne. Chápete to? Jeden úřad udělá chybu, druhý ho opentlí, no a my to zacálujem, zatímco uvnitř sedí dál banda byrokratů, která od nás svojí výplatu dostane vždy včas a nemusí se bát, že zítra přijde o práci.

Vítejte ve světě silného státu. Silnějšího, než jsme my, kterým patří. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: František Matějka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…