František Pillmann: Smrtící dilema ČSSD

08.11.2013 14:24

ČSSD je před svým víkendovým zasedáním ÚVV před smrtící Sophiinou volbou.

František Pillmann: Smrtící dilema ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka s Michalem Haškem

1) Pokud potvrdí Sobotku jako stranického leadra a budoucího předsedu vlády, jak se na 99,99% stane, tak se možná dočká svých    ministrů v Sobotkově vládě a mnoha středních a nižších exekutivních koryt pro svoji druhou a třetí dychtivě čekající garnituru, ale bude nadále ztrácet hlasy napravo k ANO a Okamurovi i nalevo ke KSČM. A hlavně - bude čekat na smrtící úder ze serveru Česká pozice, který dosud neprozradil, kdo mu jako prvnímu napráskal informaci o lánské schůzce. Kdo je tedy nejpravděpodobnějším skrytým pramenem ČP o lánské schůzce? Na 99% to byl Chovanec. Nebo to měla ČP od bodyguardů v Lánech či přímo od lánské servírky? Má ČP odposlechy ze zámeckých komnat? Z jakého zdroje? Jde o další únik z BIS či jsou to odposlechy od Obamovy NSA či ruského ekvivalentu? Nebo šlo o další Kalouskovy mystifikační odposlechy? (Viz http://www.novinky.cz/domaci/227503-kalouskova-uspesna-mystifikace-vyvolala-prestrelku-s-novinami.html  )  Či má ČP detailní snímky přijíždějících účastníků ze špionážních družic? Amerických či ruských? Čínských? Od Marťanů?

Ale nyní zase už vážně. Je veřejným tajemstvím, že šéfredaktor České pozice si vyměňuje důvěrné informace s Babišem, viz např. včerejší Reflex. Pokud byl udavačem lánské schůzky opravdu Chovanec, tak je jasné, že Babiš, který očividně chce zůstat mimo vládu (nanejvýš do ní pošle haškovsky nadměrně ambiciózní Jourovou, Stropnického a Komárka - ačkoliv toho asi ne, protože ten nechce být pouhým ministrem, ale rovnou prezidentem, jak se přiznal v Reportérech ČT) prostřednictvím České pozice odstřelí Sobotkovu vládu kdykoliv bude chtít. Bude mu stačit jen odhalit Chovance jako práskače a tím se dostane do popředí s tím související Sobotkova role jako pravděpodobného iniciátora lánské provokace. Viz můj text, zkráceně ve čtvrtek uveřejněný na Prvnizpravy.cz a následně i v Parlamentních listech a dalších serverech, nebo dle PL: "Škromach si myslí, že schůzka v Lánech byla pouhou, byť velmi dobrou záminkou pro odstranění křídla blízkého Miloši Zemanovi z vedení strany. Na sekretariátu předsedy Sobotky se prý takový plán připravoval už dlouho před volbami."

A hlavně bude Babiš moci Sobotku vydírat už během koaličních jednání, takže vládní program bude de facto programem ANO, alibisticky pro forma doplněný malinkým ústupkem pro levicové voliče ČSSD, který Babišovi nebude vadit, a ostatně mu ho jeho voliči sami odsouhlasí při jeho připravované geniální  spanilé jízdě po regionech ihned po volbách. Babiš je první politik v historii, který se na voliče nevykašlal ihned po volbách. Babiš dokonce ani vydírat nebude muset. Stačí, když bude vyjednávat tvrdě, a Sobotka bude muset změknout, při vědomí toho, co všechno o pozadí lánské schůzky Babiš ví skrze Českou pozici.

2) Pokud by se stal zázrak, a ČSSD se zbavila ve vedení nejen babráků lánské schůzky Haška a spol., ale i Sobotky, pravděpodobného mozku monstrózní lánské provokace, a postavila si do čela nezkompromitovaného sobotkovce, např. Dienstbiera či Zaorálka, tak jí hrozí, že propuknou takové turbulence, že ho Zeman prostě nepověří sestavováním vlády.

Proto doporučuji ČSSD to, co ale určitě neudělá: zvolit si o tomto víkendu do čela místo Sobotky někoho kompromisního mezi oběma tábory.

A protože vím, že moji radu ČSSD neposlechne, ani nemůže, tak jí doporučím alespoň to, aby si na svém rokování nejprve vyjasnili, kdo nabonzoval serveru Česká pozice účastníky lánské schůzky. Dokud se někdo nepřizná, neměli by sociální demokrati preventivně vůbec přistoupit na chamberlainovské rozhodování mezi mělčinou  a útesem. Jak řekl Churchill: Británie volila roku 1938 mezi zachováním cti a mírem. Ztratila čest a dočkala se i války. Nyní má ČSSD podobnou volbu: zachovat v čele Sobotku a vlahou naději na premiérské křeslo nebo si zachovat voliče. Obávám se, že zvolí Sobotku, ztratí voliče a dříve či později i premiérský sen. Kdy to bude, rozhodne Babiš.

F.Pillmann
autor je lékař

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O prvním máji a dvou různých hloučcích

9:44 Filip Šebesta: O prvním máji a dvou různých hloučcích

První máj je v Čechách – pod vlivem veršů Karla Hynka Máchy, tedy nejpozději od dob národního obroze…