František Štván: Ať se na mne obhájci hlavy státu nezlobí

01.11.2014 19:41

Pokud si dovolí luxusní restaurace odmítnout kšeft od zákazníka, který do ní vchází nevhodně oblečen "jen" proto, neboť chce ostatním hostům zachovat pocit jisté slavnostní výjimečnosti, pak omlouváním táborákového oblečení vyznamenaného režiséra Sedláčka, že výběr oblečení bylo jen a jen jeho věcí,ač byl na zvolení oblečení na pozvánce polopaticky upozorněn, činí z Hradu putyku čtvrté kategorie, kterou garderoba štamgastů vůbec nezajímá.

František Štván: Ať se na mne obhájci hlavy státu nezlobí
Foto: Repro foto ČT
Popisek: Režisér Robert Sedláček přebírá medaili od prezidenta Zemana

Cítili by se poctěni, kdyby jim přišel na svatbu takto oblečený svědek? Cítili by se dobře, kdyby si k nim na reprezentativním plese sedl podobně oblečený pár? Uvědomují si, že by měl být tento slavnostní akt pozitivním vzorem např.  pro naší mládež, která velmi ráda kopíruje  svět tak zvaných, byť jen mediálně vytvořených, celebrit, ač jimi ve skutečnosti, jak pan Sedláček předvedl, nejsou? Uvědomují si, že svým oblečením pan Sedláček "jen" oprášil dobu po roce 1948, kdy  do Národního divadla chodily dělnické kolektivy v montérkách, aby tím daly najevo, že nesouhlasí s buržoazním snobstvím? Ani v Číně nepochybně nebyla hlava našeho státu při oficiálním protokolu přijímána v "Maových" montérkách, byť by to prezidentu Zemanovi, který se při každém stisku ruky klaněl jak sedlák před vrchností, což jeho čínský protějšek s důstojnou noblesou nečinil, zřejmě nevadilo. Číňané si totiž nepochybně uvědomují, že svým  oblečením během slavnostních ceremonií vzdávají především úctu zemi a lidem, ze které Zeman přicestoval. Pan Sedláček ji stejným způsobem nevzdal a "Hrad" mu to Bohužel umožnil. 

Publikováno se souhlasem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…