František Štván: ČSSD padá díky honění více zajíců najednou

28.05.2014 7:27 | Zprávy

ČSSD opět sklidila plody poklesu voličské přízně, neboť se podle mého soudu snaží vyhovět (sloužit) všem, což je v podstatě honění více zajíců najednou a jak jistě každý z lidové moudrosti ví, kdo honí více zajíců najednou, nechytí žádného.

František Štván: ČSSD padá díky honění více zajíců najednou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka představuje členy vyjednávacíhi týmu

Nejen zaměstnavatelé, kterým díky legislativě předkládá vystrašenou pracovní sílu, ale ani živnostníci nejsou z  mého pohledu obyčejní lidé, které by ČSSD měla především hájit,  neboť obyčejný člověk musí zaplatit na daních přesně z toho, co skutečně vydělal. Byl jsem živnostník, musel jsem vést peněžní deník a daně jsem platil z rozdílu mezi  příjmy a náklady. Připadalo a připadá mi to logické a spravedlivé a proto dnes statistiky nespravedlnost dokazují,  neboť  živnostnici,  na rozdíl od pracujících v závislé pracovní činnosti,  mají marginální podíl na výběru daní, čemuž se daňovou optimalizací a šibalstvím vyhýbají i mnozí podnikatelé.  Přitom všechny skupiny naší společnosti  "spotřebovávají" lékařskou péči, silnice, policii, soudy, školy, atd. úplně stejně. Není tedy pravdou, že od státu podnikatelé a živnostníci  nic nechtějí.

Má úvaha o příčině volebního pádu ČSSD, byť nejsem z pohledu dosaženého vzdělání dostatečně kompetentní, má politologické ambice. Tedy popsat a vyhodnotit její výsledek voleb do Euro parlamentu. A neboť si myslím, že na svoji historicky nejsilnější voličskou skupinu ČSSD rok od roku (volby od voleb) zapomíná(kašle), neboť v honění více zajíců najednou vidí prvek modernosti, tak  na příkladu živnostníků, bez toho, že bych naznačil, že proti nim něco osobně mám či si jejich služeb nevážil, neboť jen blbec nebere co mu blbec legálně dává,  chci  ukázat, že ani oni nejsou voličská skupina o kterou by měla ČSSD primárně bojovat, neboť  raději slyší hlas pravice o tom, že jsou solí této země, ač to daňový výběr neukazuje, a hlavně její snahu udělat ze zaměstnanců pracovní sílu, kterou by bylo nejlepší ráno nabrat a večer propustit, aby s ní nebyly žádné ekonomické starosti. Bohužel, i díky pasivitě odborů, pravé ruce a zásobárně volebních lídrů ČSSD, se jim to možná brzo podaří.  Zkrátka a dobře, polopaticky řečeno.

ČSSD se nikdy tak intenzivně neomlouvala obyčejným lidem za mizernou minimální mzdu, mizerné důchody, tři dny nemocenské bez náhrady, zhoršení pracovně-právního práva, nedůstojnou podporu v nezaměstnanosti a tak bych mohl pokračovat dál a dál, jako se za slova Mládka expresivně odhalující daňovou nespravedlnost omlouvala pravici. Proto se podle mne nemůže divit, že jí její historickým posláním předurčení voliči nevolí. Politika je o jasných signálech, v horším případě o umě zamaskovaném populismu. Rozhodně ne o modernizaci, což dokazují úspěšné  pravicové strany chlubící se bezohlednou dikcí kapitalistů 19. století. Možná právě je  ČSSD  z hlediska obyčejných voličů naprosto nečitelná a možná právě proto  ztratili víru, že je tu pro ně.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Kauza Čapí hnízdo po volbách

12:17 Zdeněk Jemelík: Kauza Čapí hnízdo po volbách

Výsledek voleb do Evropského parlamentu je dalším dokladem, že selhalo trestní stíhání jako prostřed…