František Štván: Jak se jmenujete? Profesor Horák

20.07.2013 15:15

Tato asociace mne napadla hned poté, co jsem si přečetl informaci advokáta doktora Ratha, že byl jeho klient po vzetí do vazby v noci každých dvacet minut buzen a donucen vyslovit své jméno. Prý z obav o jeho zdravotní stav. Z laického pohledu se domnívám, že je tento bohulibý zájem jen zástěrkou pro rychlejší zlomení člověka, neboť právě opakovaná probuzení mohou u vazebně stíhaného vyvolat chování, které k poškození jeho zdraví může směřovat.

František Štván: Jak se jmenujete? Profesor Horák
Foto: hns
Popisek: David Rath v cele, fotokoláž

Jestli je vše, co v tomto směru říká advokát doktora Ratha, pravdou, pak by mne ani moc nepřekvapilo, že je vazebně stíhaným během dne opakovaně pouštěna z reproduktorů jedna a ta samá hudební smyčka s vysvětlením "odborníka", že je to pro jejich duševní dobro, ačkoliv se stereotypní hudební produkce právě v časech, kdy jeden známý vězeň na dotaz odpovídal "profesor Horák", používala ke zdeptání člověka.

Zkrátka a dobře. Že je na tom naše demokratická společnost špatně, to vím. Ale že až do té míry, že nenechá neodsouzené, ať jsou jacíkoliv, vyspat, jsem netušil. Snad ani nemusím dodávat, že tento postup s jistou míry nadsázky legalizuje celonoční hudební produkce nepřizpůsobivých. Stačilo by z jejich strany argumentovat tvrzením, že když na ně lidi křičí, ať to ztiší, že mají jistotu, že si, pokud jsou např. v bezvýchodné sociální situaci, nic neudělali. A měli by pravdu. Zoufalí a vystresovaní lidé žijí i mimo (hlavně) vazební věznice a nikoho z dnes stěžujících jejich zdravotní stav poté, co je nepřizpůsobiví "dozorci" nenechají vyspat, nikdy legislativně nezajímal. Tedy ani Nečase, "Tluchořovu" trojku, natož Nagyovou.

Důkazem bude rychlá náprava vazebních praktik, sic možná jen pro exponované osoby, ale venku bude dál pokračovat "perte se a žerte se" se všemi negativním následky na zdravotní (psychický) stav obětí bezohledné lidské zvůle.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Klaus: Přežili jsme slavení dvaceti let v EU, ale…

12:26 Václav Klaus: Přežili jsme slavení dvaceti let v EU, ale…

Denní glosa Václava Klause