František Štván: Jsou členové Asociace krajů vhodní rádci poslanců?

05.08.2013 22:04

"Asociace krajů České republiky je otevřenou zájmovou nestranickou a nevládní organizací, která byla založena na základě zákonů České republiky. Řádnými členy Asociace krajů ČR jsou kraje České republiky. Asociace je názorovou platformou, která si klade za prvořadý cíl hájit a prosazovat společné zájmy krajů. Základním a společným zájmem krajů je péče o všestranný rozvoj území a o potřeby občanů v něm žijících."

František Štván: Jsou členové Asociace krajů vhodní rádci poslanců?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek, hejtman Jihomoravského kraje

Programové cíle Asociace krajů České republiky

  • hájit společné zájmy a práva krajů sdružených v Asociace v duchu principů, z nichž vychází Evropská charta místní samosprávy
  • hájit a prosazovat společné zájmy krajů v procesu přípravy vstupu České republiky do Evropské unie
  • vytvářet podmínky pro řešení problémů a otázek společných pro členy Asociace podílet se na vytváření podmínek pro vzdělávání členů zastupitelstev krajů, zaměstnanců krajů
  • pomáhat krajům při jejich zahraničních aktivitách

Tolik z preambule Asociace krajů České republiky. Lze z ní dovodit, že může - díky svému široce vykladatelnému cíli: pečovat o všestranný rozvoj území a o potřeby občanů v něm žijících - strkat nos do všeho, co se v naší zemi šustne, neboť politika je věc veřejná a vše souvisí se vším. Proto mne Haškova aktivita, vytvořit jejím prostřednictvím tlak na poslance, nepřekvapuje a vlastně ani nepobuřuje. Pravdou je, že mě až jejich dnešní prohlášení donutilo podívat se, jestli má AKČR kromě cílů i nějaké povinnosti. Myslím tím povinnosti, jejichž překročení by mělo pro její členy fatální důsledky. Není přeci žádným tajemstvím, že se na negativním obrazu o čerpání peněz z EU významným způsobem podíleli krajské samosprávy či právnické osoby jimi zřízené. Nikde jsem se nedočetl, že by jednotlivým krajům za ekonomické šibaloviny hrozilo například vyloučení.

A to mne už pobuřuje, neboť pokládám za mimořádně politicky směšné (drzé), aby zástupci krajů, plných dotačního másla na hlavě, komukoliv radili, jak má při hlasování zvednout ruku. Zvlášť to platí pro předsedu AKČR Michala Haška, který v jejím čele sedí od prosince roku 2008.

Během této doby pod jeho vedením došlo v krajích XYZ, díky porušování zákonů České republiky, k několika mediálně známým ekonomickým kauzám a i když to možná ve svých stanovách asociace nemá, pak z mého pohledu nese za tyto excesy, z cela nepochybně, politickou odpovědnost. Zvlášť proto, že se jí vůči jiným velmi rád a často ohání.

Zkrátka a dobře. Členové AKČR se usnesli, že svým tlakem očistí práh Parlamentu ČR, aniž by si uvědomili, že by tak měli učinit až tehdy, až se jejich krajské prahy díky dokonalé péči o všestranný rozvoj území a o potřeby občanů v něm žijících, budou blýskat jako urologický orgán nejlepšího přítele člověka.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…