František Štván: Kolikrát si pokrytec, tolikrát si člověkem?

21.11.2014 14:30

Pokrytectví je morální vada stejně jako licoměrnost, přetvářka a neupřímnost. Lze za pokrytectví a jeho sinonima považovat i neochotu na veřejnosti mluvit sprostě? Lze za ne-pokrytectví považovat opak? Lze za pokrytectví či neupřímnost považovat neochotu odpovědět na dotazy co jsem prožil či udělal a za neschopnost říci každému do očí, co si o něm myslím?

František Štván: Kolikrát si pokrytec, tolikrát si člověkem?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Až donedávna jsem měl jasno, ale po vulgárních slovech pana prezidenta v přímém přenosu, což, v rámci objektivní argumentační vyváženosti,  "Lánská" kavárna považuje za důkaz nepokryteckého chování pana prezidenta a oslavuje ho za to, začínám být, řečeno s ex- prezidentem Husákem, ve svém přesvědčení kolísavý. Začínám si   uvědomovat, že jsem možná celý život pokrytec, neboť se, když to považuji za správné či nutné(ohleduplné), nejen přetvařuji, ale dokáži být, s použitím pravdě neodpovídajících slov  i neupřímný.  Proto bychom si my všichni, kteří díky aktuálnímu dění začínáme vnímat, že je zřejmě potřebné zbořit stará pokrytecká pravidla, měli položit otázku, jak svá selhání napravit. Začneme svůj boj proti pokrytectvím tím, že zaměstnavateli řekneme, co si o mzdě , kterou nám dává, doopravdy  myslíme? Co si myslíme o jeho chování a údajného smyslu pro humor? Požádáme své nedospělé potomky, aby nám nepokrytecky přeložili všechna vulgární slova cizích jazyků, které studují? Řekneme svým dospělým dětem, pokud to tak vidíme, že nám jsou jejich partneři svým vzhledem a chováním  nesympatičtí a že nechápeme, jak se s takovým člověkem mohou zahazovat? Řekneme konečněod plic mocným , podle toho jak uznáme za vhodné,  co si o nich a o tom jak spravují tuto zem myslíme? A právě  s poslední otázkou mám čerstvě nabytou  zkušenost s údajně nepokryteckým  postojem , neboť výsledek mne ještě více morálně  rozkolísává. Oproštěn od pokrytectví jsem se vyjádřil, že se mi vulgární slovník pana prezidenta nelíbí, stejně jako se mi nelíbí u jiných  politiků, ale ani u rádoby umělců, kteří používáním jadrných výrazů nahrazují svoji uměleckou neschopnost bez jejich používání diváka po "Buriánovsku"   rozesmát. Kriticky jsem se vyjádřil i k jeho, podle mne nepochopitelnému (pokryteckému?) notně opožděnému přiznání, že si už čtvrt století myslí, že se o masakr na Národní třídě v listopadu 89 nejednalo. Dokonce jsem se vyjádřil, že mnohé jeho slušně pronesené POLITICKÉ!!! názory naopak sdílím. A výsledek?

Místo uznání slova odporu a podezírání, že tím nahrávám druhé straně a jisté světové mocnosti. Co by se tedy asi tak stalo, kdybych ve svém životě slepě následoval údajně nepokryteckou a moudrou stopu pana prezidenta? Podle mne mnoho, ale nic z toho by pro mne nebylo pozitivního, neboť obyčejný člověk veden pudem sebezáchovy pokrytcem, i díky politikům, kteří  obyčejné lidi legislativně před zvůlí mocných  nechrání, být musí. Ale pokud si pan prezident , lidé v jeho blízkém okolí a jeho nekritičtí příznivci (volil jsem ho)myslí, že oni  pokrytci nebyli a  nejsou jenom proto, že je podle nich společností nevyžádané překládání a pronášení vulgárních slov v přímém přenosu ne-pokrytecká státnická ctnost, pak pokrytecky, licoměrně a neupřímně lžou. Díky kladné odpovědi, na v názvu mého zamyšlení položenou otázku, je každý  z nich, podle mého odhadu,  dav. Jsou to přeci jenom lidé z masa a kostí, stejně jako já. A to nejdůležitější nakonec. Všichni politici na celém světě jsou pokrytci, pouze to v drtivé většině schovávají za údajně diplomatické postoje.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…