František Štván: Mediální manipulace s veřejným míněním

21.06.2014 20:03

Českou kotlinu obletěla informace, že je ČR sedmnáctou nejbohatší zemí EU. Přitom šlo dát prostým matematickým výpočtem této informaci poctivější tvář. Neboť má EU 28 členských států, pak se ČR ocitá v nelichotivé dolní polovině ekonomických výsledků členských států, neboť je jedenáctou nejchudší zemí EU, stejně jako je držitel bronzové medaile předposlední, pokud se závodu zúčastnili jen čtyři závodníci.

František Štván: Mediální manipulace s veřejným míněním
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Položme si otázku. Proč se lidu na principu slovní hříčky předkládají nelichotivé ekonomické výsledky? Možná proto, že mu lze snadněji namluvit, jak pracovití lidé pod ideologickým vedením neviditelné ruky trhu naší zem dostávají do role nejbohatších zemí, ale ne všichni to díky údajně přebujelým sociálním výdajům a rozmazlování nepřizpůsobivých mohou pocítit na vlastní kůži. Přiznat se poctivě k neúspěchu by mohlo zpochybnit ekonomickou erudici údajně výjimečných ekonomických mozků lidstva. Kalouskem počínaje a Bankovní radou ČNB konče. Četl jsem ve stejnou dobu mimo jiných i tuto informaci.

Sbírka špatných čísel, která popisuje prostředí, ve kterém stát ( v roce 2013) hospodařil, nabízí ucelenou sérii. Klesly reálné mzdy i počet odpracovaných hodin. Ceny rostly v důsledku administrativních opatření (zvýšení DPH, oslabení koruny centrální bankou). Silný přírůstek byl jen v odvětví peněžnictví a pojišťovnictví (o 8,3 procenta). Krátce – škrtilo se, ale jen na někom. A výsledek? Těžko to nazvat úsporami, když státní dluh za posledních pět let vzrostl o 686 miliard korun, zatímco domácí produkt, ze kterého se má hradit, jen o 35 miliard korun -

Dovolím si dodat.

Nemusí být zavádějící, neboť jsme skutečně  jedenáctou nejchudší zemí a ne sedmnáctou nejbohatší v EU. A  pro ty co si myslí, že náš stát drtí nezaměstnaní, přidám ověřitelnou perličku. V roce 2013 stát vyplatil na podpory v nezaměstnanosti 9,7 miliard korun. Jsou to slušné peníze, ale je to jen desetina plánovaného schodku státního rozpočtu na rok 2014 a neboť i nezaměstnaní platí DPH a nejen spotřebou, ale i svojí existencí vytváří pracovní místa, pak je to ještě méně. Co je to proti 100 miliardám, které se u nás podle střízlivých odhadů z veřejných zakázek rok co rok rozkradou. Naše ekonomická realita smrdí stejně jako ryba  od hlavy. Ne od zadní ploutve, tedy od lidí bez práce.

František Štván

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…