František Štván: Menší zlo je jen mírnější cesta do pekla

12.08.2013 15:33

Zatím jsem nikde nečetl či neslyšel, že předčasné volby budou nejen prověrkou politických stran, ale i nás občanů.

František Štván: Menší zlo je jen mírnější cesta do pekla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost

Zemana jsem volil jako menší zlo, ale až dnes si uvědomuji, že je nutné volit absenci zla, neboť volba menšího zla může být v zásadních jednotlivostech jen vytloukáním klínu klínem. Např. stačí, abych za jednotku zla (klínu 1) označil předražování zakázek veřejných o 10% a za jednotku menšího zla (klínu 2) předražování o 8%. Nominálně si stát polepší, ale morálně ani o píď. Možná jenom proto se z dovolávání menšího zla stává vstupenka do slušné společnosti ač není nic jiného, než jednotka občanské bezmoci.

Jestli budu mít o setrvání politicko - ekonomického dvojího metru pravdu nebo ne, to může brzo odhalit hlasování o rozpuštění sněmovny. Pokud ČSSD (samozřejmě to neplatí jenom pro ni) bude jednotná, tak se tak stane "pouze" za situace, že budou některým současným poslancům slíbeny volitelné pozice a těm méně šťastným podobné záruky, které dostali exposlanci ODS Petr Tluchoř, Ivan Fuksa, Marek Šnajdr. Přesněji řečeno trafiky, které jim budou kompenzovat statisícové finanční ztráty z nezkonzumovaných poslaneckých platů a náhrad do řádných voleb. Jsem si tím jist, byť si nepřeji nic jiného, než abych se mýlil. Jinak se najdou rebelové ohánějící se tvrzením, že jim dali voliči mandát na čtyři roky.

Proč si to myslím? ČSSD už zištné trafikanty, dokonce řízené z Vysočiny (Pohanka, Melčák) vyprodukovala, a pokud je pravda, že například do čela Ústecké kandidátky postaví jednoho z nejvěrnějších Zemanovců poslance Foldynu, který se netajil tím, že si po nezvolení hejtmanem nechal místo zásadové postoje zaplácnout mluvidla jen pro něho extra vytvořeným krajským ministerstvem zahraničí, samozřejmě s luxusním platem a s nezbytnými benefity, pak je to pro mne důkaz, že zatím jediným "přínosem" Zemanovského politického tlaku mohou být pouhé sliby o boji proti klientelismu, které se právě při zajišťování potřebného počtu hlasů pro rozpuštění Sněmovny, mohou proměnit v kázání vody a pití vína.

Pokud se tak stane, pak je legitimní se ptát: K vůli čemu si vlastně občané k pobavení prezidentů na Sněžce málem vjeli do vlasů? O co se vede spor? Snad ne pouze o to, kdo má právo, ač to v praxi platit nebude, o sobě tvrdit, že je zásadový a čestný? Není to málo?

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

15:22 Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

Denní glosy Petra Hampla.