František Štván: Naděje umírá poslední

30.08.2013 11:24

To bude podle mne hlavní krédo voličů v předčasných volbách do Parlamentu ČR. Proč si to myslím? Byť si nové rozmíchání volebních karet voliči přáli, přesto k jejich rozdání dochází v mimořádném tempu, jehož nevýhodou bude nemožnost voličů objektivně oddělit zrno od plev.

František Štván: Naděje umírá poslední
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost

A tak se budou rozhodovat nejen na základě mediálně vytvářených zautomatizovaných předsudků (klišé), ale i nadějí. Role vlastního rozumu tak bude bohužel upozaďována, čímž se otevře cesta k moci k náhle se probuzeným - tedy vyčůraným - "poctivcům" (ne-dinosaurům), ale i dlouholetým "poctivcům" z různých politických stran, jejichž jedinou skutečnou schopností je být vždy na straně aktuálně mocného bez sebemenší ochoty převzít vlastní odpovědnost za stranické slibování.

V rámci objektivity přidám dva příklady.

I když pravice není můj šálek kávy, tak mi je M. Němcová z ODS za svoji ochotu jít otevřeně do politického rizika "sympatičtější", než ODSáci, co stáli v pozadí a dnes mají plná ústa rad, jak by se to mělo dělat. I když je levice můj šálek kávy, tak mi je sympatičtější levicový Paroubek (LEV 21) než ti levičáci, kteří jen servilně čekali, kolik politických koryt jim v dresu ČSSD ve volbách v roce 2010 vybojuje, aby se od něho, byť volby vyhrál, ostentativně odvrátili a dnes jsou nejen opět namačkání kolem B. Sobotky, ale i připravení ho buď vynášet do nebe, nebo mu dát pocítit, zač je stranické podlosti loket.

Zkrátka a dobře. Budu se rozhodovat podle toho, jak mne osloví ti, kteří se dlouhodobě neschovávají. Stranickým zbabělcům, kteří umí jen oddaně odezírat ze rtů, stejně jako majitele těchto rtů když to nevyjde nenávidět, nedám šanci mne ovlivnit. Naděje umírá poslední, ale právě díky nim by mohla mít brzo funus...

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …