František Štván: Nevrtí se v zájmu prezidenta Zemana psem?

11.08.2013 20:06

Než rozvinu svoji myšlenku, tak musím zdůraznit, že si stejně jako prezident Zeman přeji, aby naši zem neovládaly kmotrovské struktury. Od nich se totiž odvíjí veškeré společenské zlo. Na rozdíl od něho si však myslím, že u jejich vzniku svoji opoziční smlouvou stál. Kdyby to přiznal jako svoji dějinnou chybu, kterou chce odčinit, tak bych to považoval za férové, neboť už Švejk při kázaní feldkuráta Katze pravil, že mu chybí polepšený hříšník. Ale zpět k vrtění psem.

František Štván: Nevrtí se v zájmu prezidenta Zemana psem?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Předpokládám, že jen málokdo neví, že vyraz "vrtění psem" znamená vytvářet virtuální realitu ve prospěch politické figury. Jestli se v názvu táži správně, nechť každý posoudí sám.

Nemohu neslyšet názory, že M. Zeman zařídí, že se ekonomičtí šibalové dostanou do tepláků. Že svrhl Nečasovu vládu a dokonce díky jeho géniu dojde na předčasné rozpuštění sněmovny a předčasné volby. Nic na tom není, nezaplať pánu Bohu, neboť už získal restituce, pravda.

Prezident Zeman vládu Nečase nesvrhl, byť to sliboval. Svrhlo ji nezákonné jednání jednotlivců, potažmo obvinění státního zástupce Ištvana, které vůči třem bývalým poslancům ODS, stejně jako proti pravé ruce premiéra, paní Nagyové, vznesl . Na základě zatýkání těchto lidí, ničeho jiného, Nečas podal demisi.

Nebýt této kauzy, kterou Zeman "nezavinil", neboť on by se do žádného vyšetřování nevměšoval, natož aby ho inicioval, tak by byl premiérem dál. Ergo kladívko, nedošlo by ani k hlasování o vyslovení či nevylovení Rusnokově vládě, potažmo k odhalení, že pravicová koalice není tvořena číslovkou 101. Jsem dokonce přesvědčený, že si ani ty předčasné volby Zeman nepřál, byť slávu za ně, právě v zájmu udržení mylné představy části společnosti, že on je všeho dobra strůjcem, neodmítá. Zkrátka a dobře.

M.Zeman má nějaké sociálně-ekonomicko- politické cíle, s kterými se lze ztotožnit. Prosadit je nad rámec politické disputace, pokud platí, že do ničeho co mu nepřísluší mocensky zasahovat nesmí, nemůže. Samozřejmě, pokud se nezmění prezidentské pravomoci. Nevidím v dnešní mocenské realitě nic špatného, neboť bezmocný není. Ze svého místa může občanům vzkázat to nejdůležitější.

Ke všem společenským změnám musí dojít demokratickou cestou, která je dlážděna volbami všeho druhu. Prezidentské, vzhledem k mým pravomocem a mém trvání na krocích v duchu Ústavy, patří mezi ty podpůrné. Je na vás, aby jste svými hlasy nápravu společnosti, pokud o ni stojíte, v těch nejdůležitějších, tedy Parlamentních, podpořili a já vám slibuji, že tomu koho zvolíte nebudu házet nedemokratické klacky pod nohy. Víc udělat nemohu, vše máte ve svých rukách.

Tuto odpovědnost z vás občanů v roli prezidenta, který trvá na přívlastku demokratický, sejmout nemohu a v zájmu zachování listopadových ideálů(vláda věcí Tvých, nechť se k Tobě, lide, navrátí ) ani nechci.

Nemohu si pomoci. Tyto myšlenky v důrazném nevyvracení mylného názoru, že vše zařídil a zařídí sám, neslyším. Z tohoto ticha, které je zárodkem k budování kultu osobnosti, mám strach.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

15:22 Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

Denní glosy Petra Hampla.