František Štván: Nezásadovým občanům nemohou vládnout zásadoví politici

11.12.2013 14:20

Omluvné reakce na vyjadřovací poklesek premiéra Rusnoka jsou jen dalším pokračováním přihlouplých tvrzení ve stylu, že se stejného poklesku dopustili i jiní a dokonce po celém světě.

František Štván: Nezásadovým občanům nemohou vládnout zásadoví politici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér v demisi Jiří Rusnok ve sněmovně

Když jsou politici přistižení při zlodějnách, vždy se ozvou hlasy, že nekradli jen oni a těm jiným se také nic nestalo. Když řídí pod vlivem alkoholu, obrana jejich fandů je postavena na stejných základech. Vypadá to, jako kdyby politici na celém světě neměli jiné vzory podle kterých by měli usměrňovat své chování, než negativní.

Za hlavní viníky tohoto marasmu považuji nás občany. Mnozí z nás dokáží těm o kterých si myslí, že stojí na jejich straně, omluvit doslova vše. Například ženatému Schwarzenbergovi vůči své manželce nešlechetné, tedy ani nešlechtické veřejné promenádování s mladou milenkou. Klausovi krádež pera v přímém přenosu. Rusnokovi, mírně řečeno, nespisovný slovník. Svým blízkým a občanům bez politické moci by jsme podobné kousky, pokud by se dotýkaly nás samotných, odpustit nedokázali. Proti partnerům, veřejně nás zesměšňující, proti zlodějům, kteří by nám sáhli do kapsy a vůči těm, jejichž mluva by se nám nezamlouvala, bychom neváhali použít i hrubou sílu. Nerozumím této formě občanského dvojího metru, neboť na ní není nic pozitivního a zároveň jsem přesvědčený, že právě naše občanská mravní dvojkolejnost je hlavní příčinou našeho společenského, potažmo ekonomického, marasmu.

Bez vší pochybnosti tak máme takové vládce, jaké si zasloužíme.

Tyto mé řádky jsou podle mého odhadu takřka vyčerpávající odpovědí na otázku - proč nezásadovým občanům nemohou vládnout zásadoví politici? Těm natvrdlejším přidám dovětek. Neboť si to evidentně přejeme, byť se až do první bitvy vedené v touze obhájit poklesky svého pravého politického šálku čaje tváříme, že tomu tak není. Aktuální ukázkou je dění na Ukrajině, které jen potvrzuje, že to co kritizuji není jen naše specialita. Tam jsou lidé v ulicích i proto, aby byla z vězení propuštěna politička, která by před civilizovaně vedeným finančním úřadem nedokázala obhájit legální nabytí mimořádně velikého majetku. Mám pocit, že se tomu lidově říká, vytloukání klínu klínem a takto nesmyslně je Bohužel vytloukán na celém světě.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

15:49 Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

Pondělní glosa Jiřího Weigla