František Štván: O Rathově osudu nebudou rozhodovat čisté ruce

04.06.2012 14:58

O Rathově osudu nebudou rozhodovat čisté ruce S "pobavením" sleduji politiky, kteří s vážnou tváří komentují situaci kolem úterního vystoupení D. Ratha na jednání sněmovny, a kteří se bez mrknutí oka staví do pozice světců, jimž celoživotní důraz na morální chování dovoluje hodit vůči D. Rathovi pomyslný biblický kámen. Jejich strach o pověst naší země v zahraničí je pro mne přesto, nebo právě proto, doslova k popukání.

František Štván: O Rathově osudu nebudou rozhodovat čisté ruce
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Například M. Benda z ODS účelově zapomněl jak zajišťoval počet předepsaných stránek své disertační práce psaním přes řádek a vůbec se za takto získaný titul JUDr. nestyděl. To německý ministr obrany Karl-Theodor zu Guttenberg dbal cti své země a své vlády podáním rezignace, když vyšlo najevo, že opsal velkou část své dizertace. Souběžně s ní požádal, aby proti němu bylo vedeno vyšetřování pro porušení autorských práv. Vzdal se svého mandátu s tímto vysvětlením: "Činím tento krok nejen kvůli diskusi o své disertační práci, ale i kvůli otázce, jestli ještě mohu dostát nárokům, které sám na sebe kladu." Tím chtěl volně přeloženo říct, že nemůže být zlodějem, co křičí chyťte zloděje.

Další velkou moralistkou a ochránkyní pověsti parlamentu je jeho předsedkyně Miroslava Němcová (ODS). Tahle dáma ve funkci jeho místopředsedkyně měla v období 2002-2006 potřebu mít od daňových poplatníků služební vůz. Dokonce dva. Přesto, že neměla řidičák! Světe div se, obě auta točila kilometry a obě auta čerpala na služební karty benzín. Novináři objevili, že jedno z nich trvale, se všemi výhodnými vyjímkami vůči dopravním předpisům a bez nutnosti platit benzín se zvé kapsy, využíval její syn lékař. To rakouský konzervativní poslanec Norbert Kapeller se vzdal mandátu čtyři dny poté, co novináři zjistili, že jeho manželka parkovala na místě pro invalidy a použila k tomu průkaz vedený na mrtvého člověka.

Ano, prohřešky našich dvou "moralistů" nedosahují společenské nebezpečnosti toho z čeho je D. Rath obviněn. Kdyby však chránili pověst sněmovny a svých politických stran tak jak je běžné v zahraničí, pak by díky dobrovolnému odchodu z politiky o osudu D. Ratha nemohli hlasovat a spravedlnost jeho vydání by bylo, narozdíl od reality, velmi složité zpochybňovat.

Publikováno se svolením vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …