František Štván: Pecinova "vendeta"

18.10.2013 7:28

Ministr vnitra Zemanovy vlády Pecina prohlásil: „Tam, kde si lidé jezdí v mercedesu pro sociální dávky, tam se tomu musí zabránit.“ Stejně tak ale podle něj není správné, aby se dávky zmenšovaly potřebným, například matkám s dětmi či zdravotně postiženým.

František Štván: Pecinova "vendeta"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Pecina

Vnímám to jako možnou rétorickou vendetu politika za většinovou paušální kritiku obyčejných lidí, že jsou všichni politici gauneři. Samozřejmě nejsou a v tomto směru není paušální odsuzování, byť k němu konkrétní politici, a stav státní kasy, zavdali veliký důvod, společensky dvakrát prospěšné. Stejně tak není společensky prospěšné bez konkrétních důkazů byť jen naznačovat, že si lidé pro sociální dávky jezdí v mercedesu, neboť si název této značky lidé automaticky spojují s miliónovými částkami a luxusem. Ministr Pecina to ví a proto vlastenecky nepoužil název naší největší domácí značky z Mladé Boleslavi.

Také (alespoň doufám) ví, že už dnes musí žadatel o sociální dávky přiznat svůj majetek, aby úřad mohl rozhodnout, jestli by svoji špatnou sociální situaci nemohl řešit jeho prodejem. Pokud by se prokázalo, že je luxusní mercedes součástí privátního vozového parku potřebného, pak by to patřiční úřad nepochybně zohlednil v jeho neprospěch. Nabízí se tak vysvětlení, že se takto mobilní příjemce dávek živý nekalým způsobem a proto si může dovolit jezdit luxusním autem, jehož majitelem je však záměrně někdo jiný. V takovém případě by se jednalo o latentní odklánění majetku, které je naprosto běžné, jak například konstatoval soud ve Švýcarsku, v komunitě horních deseti tisíců a to i díky absenci nekompromisního zákona o prokazování majetku. Troufnu si tvrdit, že tato možnost ho odklánět(očistit) byla, je a bude základním pilířem stále rostoucí výše našeho státního dluhu. Proto Pecinovo ukázání na údajné mercedesy sociálně slabých a následné podprahové vyvolávání dojmu, že právě díky nim se musí zmenšovat dávky potřebným, například matkám s dětmi či zdravotně postižených, pokládám za možnou vychytralou vendetu podlého politika.

Féroví politici, ale i občané, přeci musí vidět, že nedostatek peněz na důstojnou sociální politiku, a zdaleka nejen na ni, už zhruba dvacet roků (záměrně?)způsobuje absence všeho legislativního, co by dominantní pijavice státní kasy praštilo přes prsty, aby je přešla chuť ji vysávat. Podvody s výplatou sociálních dávek se nepochybně dějí, ale tato částka náš sociální, ale ani zdravotní systém fatálně neruinuje. Opak může tvrdit či podle naznačovat jen politik, který na výhodách pro V.I.P. šibaly nechce nic změnit a proto dolním deseti miliónům nabízí jako řešení jejich problému k ohlodání (k nenávisti?)kost, na které není ani kousek masa.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty