František Štván: Proč se vlastně ČSSD dohaduje, zda podpoří Rusnokovu vládu?

21.07.2013 12:35

V ČSSD se rozhořívá souboj frakcí o tom, která z nich ovlivní výsledek hlasování o vyslovení důvěry Rusnokově vládě. Nikdo snad nepochybuje, že je tato vláda dítětem Miloše Zemana, potažmo SPOZ. Bohužel to vypadá, že meritem vnitrostranického sporu nejsou relevantní programové argumenty (za takové nelze považovat, že "každá jiná vláda je lepší než vláda Nečasova"), ale prachsprostý souboj o moc v ČSSD. Přívlastek sprostý považuji za adekvátní, a to proto, že Haškova frakce stojí za Rusnokovou vládou aniž by jí vadilo, že vznikla díky fiktivním sponzorům.

František Štván: Proč se vlastně ČSSD dohaduje, zda podpoří Rusnokovu vládu?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tisková konference ČSSD

Pravdou je, že SPOZ tyto sponzory neskryla za exotická jména Lajos Bács a Radjiv M. Sinha, která se stala synonymem politické korupce. Raději "vlastenecky" sáhla po Františku Cecavovi a Aleně Sýkorové, kteří o svém sponzorství nejen že neví, ale ani si ho nemohli dovolit. Ale to není všechno. I volební prezidentský účet Miloše Zemana je podle dostupných informací zasažen tímto morem demokracie, neboť i na něj oficiálně přispěla firma F&K&B, ale předseda jejího představenstva Jiří Klimovič tvrdí, že byla pouhým prostředníkem. Jméno skutečného sponzora, který prý zná lidi z okolí prezidenta a strany SPOZ a "JDE MU O VEŘEJNÉ ZAKÁZKY", ale odmítá prozradit.

Když k tomu připočtu Fischerovo sponzorské máslo na hlavě, Balvínovu mimořádně nekulturní a hlavně "nesocanskou" chuť přelít peníze ze sociálního systému do kultury, ale i Rusnokovu angažovanost v privátních důchodových fondech, které doslova lační po státním důchodovém pilíři, pak si myslím, že by si celá ČSSD měla ve svém zájmu uvědomit, že nelze slibovat očistu dnes mimořádně prohnilé politiky a zároveň jí nechat ovládat vládou (stranou SPOZ a prezidentem Zemanem), která je plná nevysvětlených otazníků a politických rozporů s jejím programem.

Pokud však křídlo kolem 1. místopředsedy Haška není přesvědčeno, že podporu Rusnokově (Zemanově) vládě, přes všechny její etické problémy, voliči ČSSD pozitivně ocení. Ale pak zřejmě uvažuje stejně, jako pravicové strany. Tedy, že lidé o volbě důkladně nepřemýšlí, pouze dávají podporu tomu, kdo je lacině ochrání před nějakým nebezpečím. ČSSD jim volbou Rusnokovy vlády slíbí ochranu před vládou pravicovou a pravice jim, až přijde čas volebních půtek, bude naopak slibovat, že je ochrání před bolševizací a před ztrátou občanských svobod, tedy před vládou levicovou.

Tím pádem se bude opakovat v podstatě stejný scénář. Opět se místo souboje myšlenek a ideálů bude strašit tu dinosaury, tu Řeckem či před pokračováním rozkrádání státu a výsledek bude ten, že vítězovi, na rozdíl od jeho voličů, nebude vadit, když jeho politický spojenec bude dělat to samé, před čím své voliče strašil. Viďte pane Hašku, Tejci, Škromachu a spol.? Když má ekvivalent "Bácsů" ve svém portfoliu SPOZ a Zeman, že to tak hrozné není?

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Klaus: Přežili jsme slavení dvaceti let v EU, ale…

12:26 Václav Klaus: Přežili jsme slavení dvaceti let v EU, ale…

Denní glosa Václava Klause