František Štván: Věř a víra tvá se ti - pokud budeš na (ve) správné straně - vyplatí

20.02.2013 7:27

Věřit se dá kde čemu a kde komu. Stejně tak nám kde co a kde kdo může ukázat, jak jsme naletěli. Proto je obecně vzato víra jen jiný druh loterie. Já například hluboce věřím v institut demokratického státu. Byť stále méně, tak přesto doufám, že se mi to vyplatí.

František Štván: Věř a víra tvá se ti - pokud budeš na (ve) správné straně - vyplatí
Foto: hns
Popisek: Církevní restituce, ilustrační koláž

Bohužel, zřejmě stojím ve špatné řadě anebo v řadě, ve které je dovoleno stavět víry proti sobě. Nechápu to, neboť mi zdravý rozum říká, že by víra v něco, co lze relevantně popsat měla mít přednost před vírou v TOHO, koho nikdo nikdy neviděl, kdo za nic nenese odpovědnost a kdo si skrze své služebníky na zemi přivlastňuje vše, co se na tomto světě děje. Tedy jak úspěchy (chvalme Boha) tak neúspěchy (Bůh vás trestá za vaše hříchy). To je nedemokratická (totalitní) produktivita práce (ON nic, ON muzikant), z které jde strach. Ano, nedemokratická, neboť menšina profesionálně věřících v NĚHO, za pomoci bezvěrců s akciemi na doručitele v kapsách, kteří věří jen v mamon, bude díky přiklepnutým církevním restitucím parazitovat na sociálním vyloučení aktuálně žijící většiny věřících ve světský stát, ač věřícím v NĚHO nic neudělala.

O církevní majetek nakumulovaný na světských principech neviditelné ruky trhu, tedy na tvoření nadhodnot (vykořisťování) na úkor těch, které je tvoří, je totiž připravila víra "Josefů II.", "Masaryků" a "Gottwaldů". V žádném případě víra "Sameťáků".

Možná mi věřící v NĚHO budou tvrdit, že o restitucích rozhodli právě "Sameťáci" a že se tak mýlím. Ne, nemýlím. O tom, že se věřící v institut demokratického státu stanou součástí historie, ve které se budou muset obětovat za údajné historické křivdy, ale i za křivdy veskrze aktuální, nepadlo na počátku SAMETU ani slovo. Proto mi je nesametovou poslaneckou většinou schválená logika zištného katechismu - chvalme Boha za to, že bezvěrce trestá za něco, co nespáchali - vyloženě odporná.

To by se svět zbláznil, kdyby se jednou za minulostí, v zájmu aktuálně žijících, ale i budoucích generací, udělala ne morální, ale ekonomická tlustá čára? Copak by si to i ON nepřál? Ne? Kde je to v bibli napsáno?

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…