František Táborský: Automobilový průmysl opět zpomalil

10.07.2018 8:29

Česká průmyslová výroba v květnu ve srovnání s předchozím měsícem poklesla o 2,9 % (po očištění o sezónní faktory). Meziročně tuzemský průmysl vzrostl o 1,4 %, což pozitivně překvapilo trh. Průmysl opět táhne dolů výroba aut, která je meziročně nižší. Naopak se i nadále daří výrobě počítačů a elektroniky nebo těžkému průmyslu.

František Táborský: Automobilový průmysl opět zpomalil
Foto: dotfox.cz
Popisek: Peníze

Po delší době zrychlilo i tempo nových zakázek a to hlavně ze zahraničí. Čísla tak napovídají že, v následujících měsících se dočkáme zrychlení tuzemského průmyslu. Nicméně podobných čísel jako loni se už nedočkáme. Pro celý rok 2018 očekáváme, že průmysl vzroste o 3,5 %. Ačkoli se jedná o téměř poloviční výkon ve srovnání s předchozím rokem, lze hovořit o stále solidním růstu. 

Největší výzvou pro průmysl zůstává udržení konkurenceschopnosti v prostředí nejrychleji rostoucích reálných mezd od roku 2003 a pokračujícího nedostatku zaměstnanců. Rizikovým faktorem bude i zmiňovaná slábnoucí poptávka ze zahraničí a růst domácích úrokových sazeb, který se projeví ve vyšších úvěrových nákladech. V kombinaci se silnější korunou se tak snižuje prostor pro firmy s nižší přidanou hodnotou, které doposud přežívaly díky uvolněné měnové politice ČNB v podobě kurzového závazku a nulových úrokových sazeb. 

K meziročnímu růstu průmyslové produkce nejvíce přispěl energetický sektor (příspěvek +0,3 p.b., růst o 3,8 %), výroba počítačů a elektroniky (+0,3 p.b., 9,4 %) a výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků (+0,3 p.b., 2,4 %). Průmyslová produkce klesla v automobilovém průmyslu (-0,3 p. b., pokles o 1,3 %), farmacii (příspěvek -0,1 p. b., 9,2 %) a výroba strojů a zařízení (-0,1 p. b., 0,7 %). 

Objem nových zakázek meziročně vzrostl o 9,5 %. Zakázky ze zahraničí vzrostly o 12,5 %. Nové zakázky z tuzemska zrychlily na 3,2 %. Podle květnové statistiky vzrostla meziročně průměrná měsíční mzda v podnicích nad 50 zaměstnanců o 8,5 % na 35 751 Kč a celková zaměstnanost vzrostla o 1,6 %.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…