František Táborský: ČNB - týden poté

14.05.2018 18:12

Ze záznamu z posledního jednání ČNB vyplývá, že pro zvyšování úrokových sazeb hlasoval M. Hampl. Záznam také potvrzuje naši prognózu dvou zvýšení úrokových sazeb ve třetím a čtvrtém čtvrtletí.

František Táborský: ČNB - týden poté
Foto: wikipedia
Popisek: Česká národní banka.

 „Slabší úroveň kurzu po delší dobu by tak umožnila zpřísnit měnové podmínky úrokovým kanálem o něco dříve, než prognóza předpokládá.“ Podle našeho názoru bude koruna slabší, než naznačuje květnová prognóza ČNB a vytvoří tak prostor pro další zvýšení úrokových sazeb.

Hlavním tématem diskuze bankovní rady však byla inflace. Ta v prvních třech měsících překvapivě zpomalila oproti očekávání trhu a hlavně prognóze ČNB. V situační zprávě bankovní rada vyhodnotila rizika výhledu inflace v následujících měsících jako vyrovnaná. Podle záznamu však zazněly názory, že rizika jsou proinflační i protiinflační. Je tak zřejmá neshoda v bankovní radě při hodnocení současné situace. Hlavní nejistota vyplývá z domácích i zahraničních inflačních tlaků. Podle bankovní rady domácí cenový vývoj čelí inflačním tlakům plynoucím z ekonomiky pracující nad svým potencionálem a z napjatého trhu práce. České firmy, za účelem udržení marží a konkurenceschopnosti v prostředí rostoucích mezd, začaly masivně investovat do produktivity práce namísto navyšování cen. To potvrzují i poslední statistiky soukromých investic.

Tento týden vyjde první výsledek tuzemské ekonomiky v tomto roce. Pro první čtvrtletí odhadujeme mezičtvrtletní růst 0,7 % a 4,7 % meziročně. V případě výraznějšího překvapení trhu oběma směry by výsledek mohl být opět impulsem pro korunu podobně jako poslední statistika za čtvrté čtvrtletí minulého roku. Spotřeba českých domácností v prvním čtvrtletí vykázala solidní růst podle posledních čísel z maloobchodu. Ta je podpořena vysokým růstem mezd a velice nízkou nezaměstnaností. Na druhou stranu nízká nezaměstnanost trápí řadu firem, jelikož nenachází potřebnou kvalifikovanou sílu a růst ekonomiky je tak výrazně brzděn.

Euro vůči dolaru se v posledních dnech zvedá ze dna. Hlavním impulsem byla slabší americká inflace za duben. Nicméně i nadále bude velkou roli hrát geopolitické dění. Ačkoli jednání se Severní Koreou vypadají pozitivně, z historie je zřejmé, že tu přetrvává riziko oběma směry. Zároveň se eskaluje napětí mezi Izraelem, USA a Íránem. Z toho by mohla profitovat ropa a větší poptávka po amerických dluhopisech jako po bezpečném přístavu finančních trhů. To by mohlo opět krátkodobě pomoci dolaru, což by se negativně podepsalo i na koruně.

RBI v současnosti reviduje prognózu pro EUR/USD. Nový výhled bude zveřejněn v úterý tohoto týdne. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …