František Táborský: Dostáváme se do spirály, která vyžene ekonomiku do nejvyšších pater

21.02.2018 15:58

Okénko trhu

František Táborský: Dostáváme se do spirály, která vyžene ekonomiku do nejvyšších pater
Foto: pixabay.com
Popisek: Růst ekonomiky - ilustrační foto

Únorové PMI ve výrobě v Německu a eurozóně naplnily očekávání pokračující korekce. V Německu došlo k poklesu o osm desetin na 60,3 b. V eurozóně zaznamenal index překvapivě větší pokles o 1,1 b. na 58,5 b. To je v souladu se včerejším prudkým poklesem únorové spotřebitelské důvěry v eurozóně nebo poklesem ZEW indexu v obou zmíněných ekonomikách. Pokračuje tak zmírnění dobré nálady, na kterou poukazuje celá řada předstihových ukazatelů. Ty měly už několik měsíců přemrštěné hodnoty vzhledem ke stavu ekonomiky. Přehnaný optimismus firem a spotřebitelů vyvolává další stimul pro ekonomiku, z čehož vychází další růst optimismu. Dostáváme se tak do spirály, která vyžene ekonomiku do nejvyšších pater a může následně způsobit pád z mnohem větší výšky. Konstantní růst optimismu si užívá i česká ekonomika. Hospodářský cyklus je však běžnou součástí života a je nutné počítat i s negativními zprávami. Proto chápeme korekci předstihových ukazatelů jako součást ozdravného procesu.

V odpoledních hodinách přijde na řadu ještě americké PMI, u kterého se však neočekává žádná změna. Na rozdíl od Evropy je však dlouhodobě na nižších úrovních (v lednu 55,5 b.). Ve večerních hodinách vyjde záznam z lednového jednání Fedu. Neočekáváme, že by měl obsahovat něco zásadního i z důvodu, že hlavní statistiky vývoje cen a z trhu práce vyšly až po konání tohoto jednání. Tudíž nelze v záznamu hledat zhodnocení bankovní rady ohledně aktuálních inflačních tlaků. Trh bude především zajímat, jestli dvojí zařazení slova „další“ v jejich prohlášení bylo úmyslné nebo se jedná o chybu. V prvním případě by to naznačovalo, že Fed uvažuje o více než trojnásobném zvýšení sazeb tento rok. Se čtyřmi zvýšeními v tomto roce počítá prognóza týmu RBI.

Koruna se po nedávném otestování hranice EUR/CZK 25,30 opět vrátila ke slabším hodnotám a je tak nejslabší za posledních sedm dní. V současnosti se koruna obchoduje na úrovni EUR/CZK 25,37. Na druhou stranu dolar posiluje už čtvrtý den v řadě a dostává se na své sedmidenní maximum. V současnosti se obchoduje na úrovni EUR/USD 1,231.

František Táborský
analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…