František Táborský: Koruna je vůči euru nejslabší od začátku listopadu

19.12.2017 19:38

Koruna se v průběhu dneška dostala vůči euru na nejslabší hodnotu od začátku listopadu 25,732 a zároveň i na nejsilnější hodnotu od poloviny minulého týdne 25,637. V současné době koruna koriguje k úrovni 25,66.

František Táborský: Koruna je vůči euru nejslabší od začátku listopadu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Vysoká volatility kurzu souvisí se spekulacemi ohledně měnověpolitického jednání ČNB. Ačkoli neočekáváme žádné změny v nastavení měnové politiky, část trhu stále věří v prosincové zvyšování úrokových sazeb. Pro odložení zvýšení úrokových sazeb mluví výsledky ekonomiky z posledních týdnů. Míra spotřebitelské inflace (v listopadu 2,6 % r/r) a výkon ekonomiky (ve třetím čtvrtletí 5,0 % r/r) se pohybují přesně podle říjnové prognózy ČNB. Míra růstu reálných mezd je i přes rekordně utažený trh práce pod prognózou (ve třetím čtvrtletí 4,2 % r/r) a nevytváří tak proinflační tlaky, s jakými počítá centrální banka. Proto podle našeho názoru bude nová makroekonomická prognóza, která bude zveřejněna v únoru 2018, vhodnější příležitostí pro další zvyšování úrokových sazeb. Koruna se v současné době obchoduje na úrovni EUR/CZK 25,66.

ČNB rozhodla o druhém zvýšení sazby proticyklické kapitálové rezervy v tomto roce o 0,25 p.b. na 1,25 % s platností od začátku roku 2019. Reaguje tak na dvouciferný růst cen nemovitostí šest čtvrtletí v řadě a rychlý růst bankovních úvěrů zejména na bydlení. Česká republika patří k mála zemím jako je např. Švédsko, Norsko nebo nově Velká Británie, které přistoupily k využití tohoto nástroje v rámci tzv. makroobezřetnostní politiky. Tento nástroj dává komerčním bankám povinnost držet větší množství vlastního kapitálu k poskytnutým úvěrům dle jejich rizikové váhy.

Německý předstihový ukazatel podnikatelských podmínek IFO v prosinci poklesl o 0,4 b. na 117,2 b. Zůstal tak poblíž své rekordní hodnotě z minulého měsíce, ale ukazuje známky mírné nervozity ohledně výhledu pro evropskou největší ekonomiku. Projevuje se strach z nedostatku pracovní síly na trhu práce a problémy s vytvářením nové vládní koalice A. Merkel. Na druhou stranu německá ekonomika předvedla v tomto roce excelentní výkon, ale v následujících letech očekáváme mírné zpomalování, které se postupně začne projevovat i na předstihových ukazatelích.

Maďarská centrální banka podle očekávání ponechala současné nastavení měnové politiky beze změny. Ještě dnes bude zveřejněna nová makroekonomická prognóza centrální banky. Listopadová spotřebitelská inflace se dostala na 2,5 % r/r, což je stále pod tříprocentním inflačním cílem. Pro celý rok 2017 očekáváme míru inflace 2,4 % a pro rok následující 3,0 %. Růst ekonomiky by měl mírně zpomalit o dvě desetiny procentního bodu na 3,6 % r/r v roce 2018. Maďarský forint je prozatím bez reakce, ale bude záležet na vyznění nové prognózy a názorů bankovní rady.

František Táborský
finanční analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vladimír Ustyanovič: Zákon není právo

8:29 Vladimír Ustyanovič: Zákon není právo

V posledních dnech většině občanů pohnulo žlučí vyjádření starosty pražské části Řeporyje Pavla Novo…