František Táborský: Okénko trhu

17.01.2018 19:17

Vojtěch Benda, člen bankovní rady ČNB, v rozhovoru prohlásil, že vidí inflační rizika v porovnání s předchozí prognózou ČNB mírně vyšší.

František Táborský: Okénko trhu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Podle něj by to mohlo vést k rychlejšímu růstu úrokových sazeb, než naznačuje současná prognóza ČNB. Vojtěch Benda společně s víceguvernérem M. Hamplem hlasovali pro zvýšení úrokových sazeb už v prosinci. Nicméně většina bankovní rady byla pro zvyšování sazeb až na začátku února, což je i v souladu s naší prognózou. Koruna vůči euru posílila o necelý desetník a v současnosti se obchoduje na úrovni EUR/CZK 25,45.

Problém financování amerických vládních institucí může být odvrácen návrhem zákona z republikánské dílny. Počítá s poskytnutím prostředku až do 16. února odložením několika daňových povinností v rámci tzv. Obamacare. Většina republikánských zákonodárců vyjadřuje podporu navrhovanému řešení, ale ke schválení ještě budou potřeba hlasy demokratických zákonodárců. Pokud se obě strany nedohodnou do konce tohoto týdne, zůstane federální administrativa bez finančních prostředků na svůj provoz.

Americká průmyslová výroba v prosinci meziměsíčně vzrostla o 0,9 %, což pozitivně překonalo očekávání trhu téměř o polovinu procentního bodu. Nad očekávání také vzrostlo využití celkových kapacit na 77,9 %. I přes překvapivě pozitivní výsledek americký dolar nereaguje a i přes ranní umazání ztrát z předchozích dní se obchoduje na úrovni EUR/USD 1,223.

Ropa koriguje své zisky z předchozích dní, když se její cena vyšplhala k nejvyšším hodnotám od konce roku 2014. V současné době se ropa Brent obchoduje na úrovni 68,87 dolarů za barel.

Dnes bude ještě rozhodovat kanadská centrální banka ohledně nastavení svých úrokových sazeb. Drtivá většina trhu už započítala zvýšení sazeb o čtvrt procentního bodu. Jednalo by se tak o třetí zvýšení za posledních šest měsíců. Kanadská ekonomika zažívá solidní výkon. Míra inflace dosahuje 2 % a ekonomika vzrostla ve třetím čtvrtletí minulého roku meziročně o více než 3 %. Kanadský dolar dnes mírně posiluje.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…